Кламер БГ - Новини: Джанет Йелън оглави централната банка на САЩ

Джанет Йелън оглави централната банка на САЩ

Свят

|
Вт, 07 Ян 2014г. 11:13ч.
Джанет Йелън оглави централната банка на САЩ

Сенатът на САЩ одобри във вторник номинацията на 67-годишната Джанет Йелън за наследник на Бен Бърнанке на поста председател на Управлението за федерален резерв (УФР), предадоха световните агенции.

Решението, прието с 56 гласа "за" и 26 "против", бе очаквано, отбелязват агенциите.

Йелън е първата жена начело на централната банка на най-голямата световна икономика в 100-годишната й история. Тя ще заеме поста на 1 февруари, наследявайки Бен Бърнанке, който ръководи институцията от 2006 година.

Кандидатурата на Йелън бе предложена през ноември миналата година от президента Барак Обама, който при обявяването на решението си, посочи, че за него то "е сред най-важните в икономически план".

Обама определи финансистката като висококвалифициран експерт, който "разбира отлично как работят пазарите и икономиката не само на теория, но и в реалността".

Йелън е заместник-председател на УФР от 2010 година. Като, на практика, дясна ръка на Бърнанке Йелън тя подкрепи решението на УФР от декември да започне да изтегля програмата за подпомагане на американската икономика.

Джанет Йелън е родена през 1946 година в Бруклин, Ню Йорк, в семейството на Ана Блументал и Джулиъс Йелън. През 1967 г. завършва университета "Браун" със степен бакалвър по икономика, а през 1971 г. получава докторска степен в Йейлския университет.

Омъжена е за известния американски икономист Джордж Акерлоф, професор в Калифорнийския университет и носител на Нобеловата награда за икономика за 2001 година.

Основна задача на Йелън ще бъде да контролира излизането от безпрецедентната либерална парична политика, като в същото време да се гарантира, че икономическото възстановяване не е изложено на риск, отбелязва ДПА.

Президентът на САЩ Барак Обама приветства решението на сенаторите да подкрепят кандидатурата на Джанет Йелън за председател на УФР, се казва в изявление на Белия дом.

"Джанет е отдадена на изпълнението на основната идея на УФР за задържане на инфлацията под контрол, както и на най-важните икономически въпроси, свързани с понижаването на безработицата и създаването на нови работни места", отбеляза президентът.

Йелън "разбира, че крайната цел на икономическата и финансова политика е подобряването на условията за живот и работа на американците", посочва Обама, определяйки я като "един от най-уважаваните икономисти в страната".

mediapool.bg