Кламер БГ - Новини: Десетина депутати от БСП симпатизират на Първанов, но няма да работят за него

Десетина депутати от БСП симпатизират на Първанов, но няма да работят за него

България

|
Ср, 15 Ян 2014г. 17:03ч.
Десетина депутати от БСП симпатизират на Първанов, но няма да работят за него

Ден след като бившият президент Георги Първанов обяви официално, че размразява проекта си АБВ и ще издигне алтернативна лява листа за европейските избори, а лидерът на БСП Сергей Станишев коментира, че не очаква сътресения в парламентарната група на формацията си, се оказва, че около десетина депутати на социалистите са малко или много съпричастни с идеите на Първанов.

Те обаче "проговорили" помежду си стратегията си за поведение и решили, че към момента не се налагат никакви действия от тяхна страна. Това обясниха пред Mediapool част от т. нар. "първановисти“ в групата на левицата. По този начин на практика тълкувания като "разцепление" на БСП ход от страна на Първанов е на път да обедини социалистическата партия около Станишев.

"Ние отдавна искахме да свалим от власт в партията Станишев, той е пагубен за нас, но няма как сега точно преди изборите да работим за друг. Това е партийна дисциплина", заяви един от близките до бившия президент, косвено потвърждавайки тезата, че АБВ-листата е възможно да засили авторитета на настоящия лидер.

В групата, която симпатизира на Първанов и проекта му АБВ, но "по принцип, а не в конкретната ситуация" се спрягат депутатите Атанас Зафиров, Дора Янкова, Димчо Михалевски, Валентина Богданова, Кирил Добрев, Петър Мутафчиев, Страхил Ангелов и Таско Ерменков.

На заседанието на парламентарната група на Коалиция за България във вторник обаче нито един от тях не се е изказал в подкрепа на инициативата на бившия президент. "Напротив, даже прекомерно се поклониха на Станишев", коментираха народни представители. Всички изказвания били в посока "осъждане" действията на Първанов.

В осъждането на издигане на алтернативна листа се включили дори и представители на гражданската квота, в лицето на Мартин Захариев, който се впуснал да обяснява какво предателство е извършил бившият държавен глава. Изказването му било прекъснато от смятания за много близък до Първанов Кирил Добрев. Дори и Добрев обаче не се изказал директно в подкрепа на бившия президент.

Близките до Станишев тълкуват мълчанието на депутата по темата АБВ като най-сигурния знак, че БСП няма да се разцепи.

Въпреки всичко обаче възраждането на президентското движение за пореден път вдигна темата за оставката на лидера на формацията. С уговорките, че не е време за смяна на председател преди избори, в левицата твърдят, че е крайно време Станишев да отстъпи назад.

"Все по-усърдните слухове, че ще води европейската листа, всъщност са едно добро отстъпление. Ако от ПЕС са му намерили някакъв пост в Брюксел, ще бъде оздравително за партията, тъй като имаме да се възстановяваме от много вируси: ДПС, Пеевски, дори ако щете Хохегер и съпругата му Моника Йосифова", обясняват народни представители.

"Истината е, че никой от нас не тръгва с Първанов на този етап не заради Станишев, а въпреки него. Просто не можем да изоставим БСП. Крайно време е след вота в края на май месец, обаче БСП да изостави Станишев", казват народни представители.

mediapool.bg