Кламер БГ - Новини: Депутат от ГЕРБ пише на премиера за управленски произвол на агрошеф от ДПС

Депутат от ГЕРБ пише на премиера за управленски произвол на агрошеф от ДПС

България

|
Четв, 09 Ян 2014г. 18:19ч.
Депутат от ГЕРБ пише на премиера за управленски произвол на агрошеф от ДПС

Премиерът Пламен Орешарски и земеделският министър Димитър Греков да се намесят срещу управленски произвол на назначен от ДПС шеф на областната дирекция "Земеделие" в Кърджали. Това поиска в четвъртък с писмо до министър-председателя народният представител от ГЕРБ Цвета Караянчева.

В открито писмо до Орешарски и Греков тя твърди, че началникът на дирекцията Гюрсел Емин упражнява системен натиск върху служители на звеното и върху общинските земеделски служби.

"Квалифицирани експерти с безупречна професионална биография са принуждавани да подават заявления за напускане по собствено желание и заплашвани, че в противен случай ще бъдат уволнени дисциплинарно. През последните няколко дни Гюрсел Емин е предприел обиколка на общинските земеделски служби, по време на която си е позволил да заплашва "неудобните" специалисти със саморазправа", пише Караянчева в писмото. Тя добавя, че паралелно с масовата чистка в администрацията вървели "поголовни назначения на хора от банката кадри на ДПС, които нямат необходимия образователен ценз и подготовка".

В дирекция "Земеделие" без конкурс са назначени 11 души, върви прегрупиране на длъжности, готви се дублиране на щатове с втори юрисконсулт, секретарка, шофьор и т.н., съобщава още Караянчева. Депутатът възразява срещу "бруталното партизиране на сектора и прилагания дискриминационен подход спрямо хора с доказан опит, благодарение на които през последните две години дирекцията, ръководена от отстранената Йорданка Гочева, бе с най-високи резултати в страната".

Караянчева предупреждава, че всеки от принуждаваните служители бил готов да подаде сигнал за упражнения върху него политически и психически натиск, както и че ще сезират Комисията за защита от дискриминация.

Депутатът настоява за "бързи и компетентни действия" от страна на премиера и земеделския министър. "В противен случай ще имам всички основания да смятам, че това правителство толерира силови управленски практики, погазва нормите на трудовия кодекс и е сляпо за уронването на човешкото достойнство", завършва писмото.

mediapool.bg