Кламер БГ - Новини: Депутат от БСП подкрепил Башар Асад, Вигенин иска да бъде наказан

Депутат от БСП подкрепил Башар Асад, Вигенин иска да бъде наказан

България

|
Пон, 20 Ян 2014г. 10:05ч.
Депутат от БСП подкрепил Башар Асад, Вигенин иска да бъде наказан

БСП са на път да забъркат сериозен международен скандал, след като депутатът от партията Страхил Ангелов обяви подкрепа за режима на сирийския лидер Башар Асад. Това стана ясно от репортаж

на сирийска телевизия, показващ срещата му с председателя на местния парламент Мохамад Аллахам.

Визитата на Ангелов бе официално осъдена от външния министър Кристиян Вигенин, който се възмути от поведението му и чрез профила си във Фейсбук поиска да му бъде наложена санкция от партийното ръководство.

Режимът на Асад се ползва на международно равнище само с подкрепата на Русия и Китай.

Въпреки разграничаването на БСП, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се възползва от конфузната случка и поиска незабавната оставка на правителството, "защото лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев, който е изпратил депутата си в Сирия, умишлено дезертира от поста премиер, за да не понесе той отговорността".

Борисов посочи, че вижда "едно тотално неразбиране на световните проблеми от управляващите", като според него международни скандали поставят България в една безпрецедентна изолация.

"...Какво да очакваме от хора, които реагираха по аналогичен начин през 1991 година. По време на пуча срещу Горбачов лидерът на социалистите Александър Лилов така и не успя "да получи информация какво става". По-късно си спомняте, че тези същите хора, които в момента ни управляват, изпратиха писмо за подкрепа на югославския диктатор Милошевич. Дори се появиха твърдения, че са посредничили между Саддам и Милошевич. А Сергей Станишев зае страната на ливанската радикална организация "Хизбула" за атентата в Сарафово и снимката му още стои на техния сайт", посочи Борисов също в профила си във Фейсбук.

Външният министър Вигенин коментира още, че посещението на депутата Страхил Ангелов в Сирия и едностранната му подкрепа за управляващия режим е "безотговорен акт, който противоречи на принципната и балансирана позиция както на България, така и на БСП".

"Очаквам председателят на НС г-н Миков и председателят на ПГ на Коалиция за България г-н Станишев да предприемат необходимите действия за отстраняването му от поста председател на парламентарната група за приятелство със Сирия - при над 100 000 убити сирийци, милиони бежанци и вътрешно разселени приятелството със Сирия не е тъждествено с приятелство с Асад", посочи Вигенин.

Той коментира посещението е наречено "частно", но едно посещение се възприема като частно не само според това кой плаща транспорта, но и какви срещи съдържа и как те биват отразени. По думите му не би могло частно посещение да съдържа срещи с парламентаристи.

По-късно от БСП обявиха, че посещението на Страхил Ангелов в Сирия е било в лично качество и не представлява позиция на Народното събрание и парламентарната група на Коалиция за България.

"Темата за посещение на парламентарна делегация в Сирия бе дискутирана преди около месец, когато Хасковската търговско-промишлена палата се обърна с молба за подкрепа на усилията на българския бизнес за развитие на двустранните икономически отношения. Още тогава изразихме позиция, че посещение на парламентарна делегация при настоящите условия в Сирия е неуместно", заявиха от левицата и добавиха, че ще изслушат Ангелов след завръщането му в страната.

Потърсен за коментар, Ангелов заяви пред в. "Сега", че сам е инициирал посещението и пътува на собствени разноски, а не е командирован от парламента. Депутатът отказа подробности какви срещи е имал до момента и с кого още ще се срещне, но увери, че няма намерение да говори с бунтовническите сили, които сравни с Ал Каида. Като цел на посещението си Ангелов посочи ситуацията със сирийските бежанци у нас и хуманитарното положение в арабската страна.

Предишният му опит да отпътува за Сирия е бил по покана на Хасковската търговско-промишлена палата. Сега обаче от думите му стана ясно, че първоначалните намерения за бизнес със Сирия са претърпели промяна.

"Ситуацията от хуманитарна гледна точка тук е толкова тревожна, че мисля, че е недостойно да се говори за бизнес", заяви Ангелов.

Председателят на хасковската палата Янчо Янев обаче заяви, че депутатът е в Сирия, включително и за да подготви посещение през февруари на българска бизнес делегация.

mediapool.bg