Кламер БГ - Новини: Депутатите връщат данните от тефтерчето на Златанов в прокуратурата

Депутатите връщат данните от тефтерчето на Златанов в прокуратурата

България

|
Пет, 17 Ян 2014г. 11:51ч.
Депутатите връщат данните от тефтерчето на Златанов в прокуратурата

Депутатите от управляващото мнозинство на БСП и ДПС решиха в петък да пратят обратно в прокуратурата данните, установени от временната анкетна комисия, проучваща дейността на Комисията за конфликт на интереси под ръководството на Филип Златанов, станал известен със скандалното си тефтерче.

Преди ден председателят на комисията Кирил Добрев (БСП) обяви, че с колегите му установили, че имало почти пълно припокриване между записките в прословутото тефтерче и последващите действие, предприети от подчинените на Златанов срещу хората, с които се е занимавала комисията му.

Случаят "Златанов" нашумя, когато през юли от прокуратурата разпространиха данни, според които председателят на органа разполагал с тефтерче, в което стриктно отбелязвал кои лица подлежат на преследване и за кои проверката трябва да се забави, забатачи или прекрати. Сред директивите в тефтера бяха "да се оправи", "да се удари", "да се изчака", "бързо" и други.

Посочваха се и инициали, дублиращи се с тези на политици от ГЕРБ, за които се твърдеше, че са давали нарежданията на Златанов. Нито Бойко Борисов, нито някой от приближените му обаче се разпознаха в инициалите "Б.Б.", "Ц.Ц." или "И.Ф.". Все пак скоро след избухването на скандала бившата силна фигура в партията Искра Фидосова прекрати политическата си кариера.

Решението на парламента да прати на прокуратурата заключенията си предизвика очаквано недоволство сред опозицията, като Емил Радев (ГЕРБ) заядливо попита от трибуната: "Видяхте ли всички тефтерчета, представителна извадка ли ни беше представена?.. В доклада има неща, които не са били казани в комисията, кой ви ги издиктува?"

"Вие знаете най-добре колко са тефтерите, защото вие ги писахте, ти беше личният офицер на Искра Фидосова", отговори му Кирил Добрев, добавяйки иронично: "Ако смятате, че прокуратурата е разпространила грешното тефтерче, кажете? Ако не чувствате вина, защо освободихте Искра Фидосова? Защо мълчат Георги Андонов, Любен Татарски, Томислав Дончев? Не ме плацикайте с излишни фрази, говорете с факти."

"Айде бе мъжаги, микрофонът е ваш. Излезте и кажете вие чували ли сте се с този човек, ходили ли сте при Искра Фидосова, искали ли сте такива ходатайства или не - тогава ще разберем имаме ли обективни заключения или нямаме", призова още Добрев.

В отговор зам.-председателят на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов отклони обсъждането към скандала около обвиняемия за пране на пари бивш зам.-шеф на парламента и ДПС Христо Бисеров, питайки защо управляващите не са сформирали анкетна комисия и по неговия случай.

"След като сте толкова актуални да търсите истината, защо не внасяте в дневния ред създаването на комисия? Бисеров е политик от началото на прехода до момента, в който го принудихте да стане гражданина Бисеров", заяви той от трибуната.

По думите на Цветанов се налагало създаването и на още парламентарни комисии, които да проучат действията на скандално известния Бисер Миланов-Петното, уволнението на близкия му приятел Станимир Флоров като шеф на ГДБОП, както и отстраняването на бившия главен секретар на МВР Калин Георгиев, който всъщност сам подаде оставка.

mediapool.bg