Кламер БГ - Новини: Делян Пеевски опитал да спре разследване за себе си в телевизия Arte

Делян Пеевски опитал да спре разследване за себе си в телевизия Arte

България

|
Съб, 11 Ян 2014г. 11:23ч.
Делян Пеевски опитал да спре разследване за себе си в телевизия Arte

Екип на френско-немската телевизия Arte, който е заснел част от имотите на скандалния депутат от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски, е бил проверяван от частна охрана и от полицията, а в последствие операторът, който работи за българска телевизия

е получил заплахи да изтрие заснетите кадри. Това стана ясно в петък вечер от излъчен репортаж за битката на българите срещу корупцията, протестите и Делян Пеевски, озаглавен „България: самотната битка срещу корупцията“.

След като обясняват за проверките, които са им направени от органите на реда и допълват, че веднага след това е имало опити за натиск върху оператора от Arte обясняват, че това е още една връзка, че полицията е информирала Пеевски кой снима и че той не иска репортажи за него.

В репортажа на медията е показан хотел "Берлин", за който преди седмици сайтът NOresharski съобщи в свое разследване, че е собственост на Пеевски и майка му. Според материала на антиправителствената информационна служба, както е известна медията на протеста, фирма на майката на Пеевски Ирена Кръстева притежава няколко апартамента с паркоместа и идеални части от парцела на хотел „Берлин“. Журналистът от сайта Николай Стайков коментира за Arte имотите на семейството на фона на хотела.

След репортажът на френско-немската медия продължава с думите: "Стайков искаше да ни покаже повече от хотела, но охраната забрани да снимаме. Избрахме друг имот на Пеевски, но там полицията прекъсна работа ни".

Полицията информира Пеевски за българина в екипа

Тук журналистите показват със скрита камера е заснета проверката на документите на оператора от полицаи. Репортерът на Аrte уточнява, че операторът е искал да остане анонимен и скоро е станало ясно защо.

"Малко по-късно операторът получи обаждане и натиск този репортаж да не бъде излъчван. Причината, че полицията е информирала Пеевски кой е снимал и той не иска репортажи за неговата личност. В негова подкрепа хора, са облечени с тъмни дрехи и явно и полицията и те следят за спазването на това правило", се казва в репортажа.

Междувременно по неофициална информация стана ясно, че операторът работи в ТВ+. А практиката за ползване на местни фоторепортери от чуждите медии е обичайна.

В репортажа не се казва кой точно се е обадил на оператора, за да поиска спирането на материала.

След случката с имотите репортажът продължава с кадри от протестите, като казва че те продължават вечер след вечер и Пеевски се е превърнал в олицетворение на мафиотските методи и липсата на морал в политиката.

mediapool.bg