Кламер БГ - Новини: Делегацията на Асад заплаши да отпътува от Женева

Делегацията на Асад заплаши да отпътува от Женева

Свят

|
Пет, 24 Ян 2014г. 15:16ч.
Делегацията на Асад заплаши да отпътува от Женева

Сирийската правителствена делегация ще отпътува от Женева, ако до утре не започнат сериозни преговори, предупреди в петък нейният ръководител - министърът на външните работи Уалид ал Муалем, цитиран от Ройтерс.

Той обвини пратениците на сирийската опозиция на мирните преговори в липса на сериозност и подготвеност. Срещата на сирийската правителствена делегация с международния посредник за уреждане на кризата Лахдар Брахими продължи около един час.

Сирийското правителство няма да приеме искането на опозицията за формиране на преходен орган на изпълнителната власт, даде да се разбере министърът на информацията Омран аз Зуби.

По-рано опозиционната делегация обяви, че няма да започне преки преговори с правителството, докато то не се съгласи официално на политически преход в Сирия.

Сирийският заместник-министър на външните работи Фейсал Мекдад уточни, че иначе правителствената делегация е готова да обсъди с опозиционерите абсолютно всички теми, включително размяната на пленници и доставката на хуманитарна помощ в пострадалите райони.

Още в първия ден на мирната конференция сирийското правителство и опозицията демонстрираха взаимната си неприязън и си размениха горчиви обвинения.

mediapool.bg