Кламер БГ - Новини: Две години след трагедията: Капитан Франческо Скетино се призна за виновен
Морски вести

Две години след трагедията: Капитан Франческо Скетино се призна за виновен

Морски вести

|
Вт, 14 Ян 2014г. 09:40ч.
Две години след трагедията: Капитан Франческо Скетино се призна за виновен

franchesko-sketino

Две години след фаталния сблъсък на COSTA CONCORDIA край бреговете на Италия капитанът на лайнера – Франческо Скетино, се е признал за виновен.

Това съобщи италианският вестник “Кориере дела Сера”, позовавайки се на аудиозапис от разпита му. Сблъсъкът е станал след

извършена рискована маневра от Скетино, убедени са прокурорите по делото.

Вината е моя. Нямам какво повече да кажа”, казва капитанът пред следователите по време на разпита. “Действах прибързано. И като интелигентен човек, и като капитан в тази ситуация не мога да заровя главата си в пясъка. Длъжен съм да поема цялата отговорност“, допълва Скетино.

На борда на COSTA CONCORDIA имаше над 4000 души. Инцидентът стана на 13 януари 2012 г. близо до остров Джилио, край бреговете на италианския регион Тоскана. Загинаха 32 души.

В края на миналата година Скетино обвини за трагедията един от рулевите на кораба – индонезиеца Джейкъб Русли Бин. Капитанът твърдеше, че е дал заповед за отклоняване наляво, за да се отдалечи от скалите. “Той обаче направи точно обратното. Ако беше изпълнил правилно заповедта ми, нямаше да се стигне до сблъсъка“, заяви тогава екскапитанът.

Скетино е обвинен в непредумишлено убийство и напускане на потъващия плавателен съд, за което може да бъде осъден на 20 години затвор.

Всичко за инцидента с COSTA CONCORDIA в Maritime.bg

Maritime.bg – Курс