Кламер БГ - Новини: Да работят в чужбина са заминали 408 български лекари през м.г.

Да работят в чужбина са заминали 408 български лекари през м.г.

България

|
Пет, 10 Ян 2014г. 14:32ч.
Да работят в чужбина са заминали 408 български лекари през м.г.

Българският лекарски съюз е издал през миналата година 408 сертификата на български лекари, желаещи да работят в чужбина.

На фона на тази статистика, през следващата седмица ще се проведе церемонията по случай завършването на випуск`2013 на Медицинския факултет към Медицинския университет в София, на която ще бъдат връчени дипломи на 164 български млади лекари, както и на 65чуждестранни студенти във факултета. Завършващите с отличен успех са 53-ма, съобщиха от учебното заведение.

Страната ни е на последно място в ЕС по заплати на лекарите, но за сметка на това достъпът до медицинска помощ е най-лесен, припомнят от съсловната организация на уебсайта си, позовавайки се на проучвания на европейски специалисти.

Лекарите у нас получават средно по 296 евро на месец, сочат данните от френско изследване, в което ние сме на дъното на класацията, а на предпоследно място е Румъния с почти двойно по-голямо средно възнаграждение на медиците – 523 евро. Изпреварват ни също Словения със 765 евро, Латвия с 873 евро и Полша с 972 евро. Най-високи са лекарските заплати в Люксембург (5322 евро), Австрия (5200 евро), Дания (5113 евро) и Ирландия (5060 евро).

От пресцентъра на лекарския съюз припомниха, че преди два месеца съсловната организация връчи 56 стипендии за специализация на млади лекари. Според съюза, основната причина младите специалисти да напускат България не е в трудовите им възнаграждения, а в липсата на алтернатива за реализация и условията на труд. Унизителното заплащане е едва на трета позиция, пишат на сайта си от лекарския съюз.

Данните от друго изследване обаче сочат, че за сметка на ниските заплати на медиците у нас, достъпът до лекар в България се оказва най-лесен. Според проучване на Европейския здравнопотребителски индекс, направено от шведската неправителствена организация Health Consumer Powerhouse, тук се чака най-малко за операция или преглед при общопрактикуващ лекар или специалист. Първото място в тази класация делим с Белгия и Албания.

В повечето европейски страни за консултация със специалист се чака между три и четири, а в Дания дори шест месеца, обясниха от лекарския съюз и допълниха, че за операция на херния в Англия, например, можело да се наложи да се чака и две години, а операциите за поставяне на ставни протези се планират по 2-3 години предварително.

mediapool.bg