Кламер БГ - Новини: ДПС се противопостави на идеите на БСП за данък ”богатство”

ДПС се противопостави на идеите на БСП за данък ”богатство”

България

|
Четв, 02 Ян 2014г. 11:00ч.
ДПС се противопостави на идеите на БСП за данък ”богатство”

Няма консенсус между управляващите по отношение на исканията на БСП да се наложи по-висок данък върху доходите на хората с по-високи заплати, обяви в четвъртък пред бТВ председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси и зам.-председател на ДПС Йордан Цонев.

В края на декември лидерът на БСП Сергей Станишев намекна за евентуално премахване на плоския данък от 10% с нов – 15% за хората, които получават заплати над 4500 лева.

Йордан Цонев обаче изключи тази възможност.

”Това го разисквахме още по програмата на програмния кабинет. Още тогава се изяснихме, че не се предвижда увеличаване на преките данъци. Никъде го няма в програмата – тя на практика е коалиционното споразумение”, обясни Цонев.

Председателят на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков и икономическият експерт от КТ Подкрепа Мика Зайкова определиха пред бТВ разнопосочните сигнали от управляващите като ”нездравословни” за икономиката и чуждестранните инвестиции.

Според Нейков сивата икономика у нас към момента е около 30%, тоест всеки трети работещ се осигурява на минимална заплата, но получава повече пари ”под масата”.

Бившият социален министър допълни, че трудещите се, чиито заплати се бавят от работодателя, трябва да се научат да търсят правата си, а именно – да се възползват от възможността за искане на несъстоятелност на фирмата след 15-ия ден на забавено плащане.

mediapool.bg