Кламер БГ - Новини: ДПС понечиха да ограничат "гражданите на Манолова" от новата Изборна комисия

ДПС понечиха да ограничат "гражданите на Манолова" от новата Изборна комисия

България

|
Пон, 13 Ян 2014г. 18:03ч.
ДПС понечиха да ограничат "гражданите на Манолова" от новата Изборна комисия

Народните представители от ДПС направиха опит да ограничат достъпа на всевъзможни граждански организации до новосъздадената, втора поредна изборна комисия в парламента, която ще приеме закона, регулиращ вота. Това стана ясно в понеделник на първото заседание на новосформирания орган, председателстван от Мая Манолова.

След като стана ясно, че и тази комисия по модел на предишната ще има Обществен съвет, в чийто състав ще влязат пожелалите граждани, депутатът от ДПС Четин Казак направи предложение заседанията на комисията да бъдат разделени на две – работни и редовни. На работните заседания стана ясно, че ще се вземат същинските решения, а редовните могат да бъдат превърнати в обичайната говорилня, в която всички "граждани на Манолова" (както стана известен Общественият съвет към първата комисия по изборния кодекс) ще могат да се изказват.

Практиката "Фидосова"

Предложението на ДПС-депутата беше посрещнато с критики от присъстващите представители на граждански организации, както и от председателя на комисията Мая Манолова (БСП), и в крайна сметка Казак го оттегли.

Същият модел на работа бе наложила в предходния парламент шефката на правната комисия Искра Фидосова (ГЕРБ). Под нейно ръководство Изборният кодекс се приемаше на официални заседания на комисията, а по отделните глави на закона се правеха т.нар. "работни срещи", на които управляващи и опозиция се договоряха далеч от медиите.

Същевременно пък при работата на първата комисия "Манолова", която изготви структурата на бъдещия нов изборен закон, в продължение на четири месеца всички пожелали граждански организации, включително и представители на "групи във Фейсбук" вземаха участие във всички заседания. Сбирките се точеха с часове, често без дори да се стигне до конкретни текстове, а разговорите бяха по принцип, като често се стигаше до нелепи предложения тип "партиите да извършват селскостопанска дейност". Като краен ефект депутатите от всички парламентарни групи се одосадяваха и напускаха заседанието на комисията, а Мая Манолова оставаше да разговоря с гражданите.

Въпреки страничните ефекти обаче НПО-та, сред чиито представители през септември бяха избрани и членовете на обществения съвет към комисията, настояваха за засилване на мажоритарния елемент в кодекса с въвеждане на мажоритарен вот или поне преференция с нисък праг и въвеждане на активна регистрация за строг контрол върху избирателните списъци – предложения, които присъстват в законопроекта на БСП, но не срещат подкрепа от ДПС.

Предполага се, че това е една от причините, по която в понеделник депутатите от ДПС Мустафа Карадайъ и Четин Казак поискаха гражданските организации да нямат право на изказвания по време на "редовните заседания" на комисията. Ако не разграничим заседанията, в които могат да се изказват членове на обществения съвет, от заседанията, в които народните представители ще могат да обсъждат и гласуват в някакъв оптимален порядък текстовете, няма да можем да се справим с поставените срокове", заяви Казак.

Нина Гергова към депутати: Не ни губете времето

След като председателят на комисията Мая Манолова даде тон, възпротивявайки се на предложенията на ДПС с мотива, че всички трябва да могат да се изказват, думата взе известната от контраптротестите гражданка Нина Гергова, която е представител и на "Гражданска инициатива за нов обществен договор", подкрепяща кабинета.

"Ако сте следили всички заседания, щеше да ви стане ясно, че в началото наистина имаше говорилни. Но съветът наистина работеше. Въпросът е кой има интерес гражданските организации да не участват в обсъжданията", заяви Гергова. Тя се възмути, че още на първото заседание на комисията дебатът за гражданите е бил едночасов. "Ама какви са тези говорилни, губите ни времето. Ако депутатите получават заплата за присъствието си тук, гражданите го правим доброволно, защото искаме да направим нещо за страната си", заяви Гергова.

С тези си думи тя предизвика възмущението на Цецка Цачева (ГЕРБ), която заяви, че ако досега тя и съпартийците ѝ са участвали в говорилни, а истинските експерти са гражданите, от ГЕРБ могат веднага да напуснат комисията. Към колегата си се присъедини и Таня Буроджиева от БСП, която направи умерено остра забележка за езика на Гергова.

Ние не сме искали гражданските организации да не присъстват на нашите заседания. Правим разлика между присъствие и участие, уточни Мустафа Карадайъ. "Подкрепяме присъствието им, ще разглеждаме техните предложения и ще участваме в заседанията на експертните и работните групи, независимо че такива по правилник няма да има", допълни той. В крайна сметка ДПС оттегли предложението си.

НПО-та с експертиза не влязоха в обществения съвет, Бареков има свой представител

Веднага след това депутатите одобриха състава на обществения съвет към комисията, предложен от Мая Манолова. Повечето от участниците бяха членове и на съвета към предишната временна комисия, както и участници в дебатите на комисията за взаимодействие с гражданските организации, ръководена също от Манолова.

Председател на съвета е проф. Емилия Друмева от Борда за прозрачни и демократични избори към Министерския съвет, а заместник-председатели – социологът проф. Михаил Мирчев и политологът Димитър Димитров от Софийския университет.

Манолова уточни, че са изпратени покани до много организации, които досега не са отговорили и не са предложили членове - Българския хелзинкски комитет, институт "Отворено общество", "Прозрачност без граници", Български институт за правни инициативи, Институт за развитие на публичната среда и други.

За сметка на това пък като нов член на обществения съвет бе прочетен Ангел Славчев – Че, който стана известен покрай февруарските протести срещу високите цени на тока, впоследствие получи телевизионна трибуна в ТВ7, а накрая се присъедини и към движението на Бареков "България без цензура". В обществения съвет Славчев влезе като представител на сдружение "Граждански контрол".

По повод изброените НПО-та, които не са приели изпратените от Мая Манолова покани, от "Прозрачност без граници" заявиха, че няма да изпратят свои представители в това звено "предвид опита от работата на обществения съвет към временната комисия за изработване на проект за изборен кодекс". Експертите напомнят, че имат становище по проекта за нов изборен кодекс и че биха могли да участват в заседанията на самата комисия.

"Асоциация "Прозрачност без граници" се придържа към установената политика за неучастие в предварително институционализирани форми на обществено обсъждане, които имат за единствена цел да създадат легитимност", гласи още съобщението им.

mediapool.bg