Кламер БГ - Новини: Гърция с план за лятото: Свободно движение в ЕС, без карантина за завръщащите се туристи

Гърция с план за лятото: Свободно движение в ЕС, без карантина за завръщащите се туристи

Европа

|
Вт, 12 Май 2020г. 14:36ч.
Гърция с план за лятото: Свободно движение в ЕС, без карантина за завръщащите се туристи

Натиск за бързо завръщане към свободното движение на гражданите в Европа упражнява Гърция с нонпейпър, изпратен до Европейската комисия, съобщава порталът Политико, цитиран от гръцката телевизия Скай.

Въпреки това Атина не поддържа пълно отваряне на границите за всички.

Възстановяването на свободното движение в Европа е в дневния ред на Еврокомисията в сряда, като се очаква един "постепенен процес". Възстановяването на свободата на придвижване е една от петте стъпки, които предлага Комисията, за да даде на хората някаква надежда за летните месеци.

"Целта ни е да положим усилия, за да бъдат отново разрешени пътуванията между страните от ЕС до 15 юни там, където е възможно", се казва в гръцкия документ, внесен в Европейската комисия в понеделник, който е получен от Политико.

Атина иска "справедливо третиране" на всички вероятни пътници, за да бъде предотвратено "всякакво субективно отношение по отношение на гражданството" в протоколите за пътуване. "Не можем да позволим раздробяването на единния пазар в случая с туристическите услуги", се казва в документа, в който се иска да бъде позволено на хората да пътуват, а след това да се завръщат бързо и лесно у дома си: Не трябва да има "карантина или други непропорционални или забранителни изисквания при завръщането".

Атина иска "общо разбиране" на равнище ЕС, че всички пътници трябва да се подложат на тест или за коронавирус, или за антитела три дни преди пътуването. В документа се казва, че като алтернативна възможност няма да се изискват тестове "за пътувания между региони... които са показали ясни и стабилни данни, че ситуацията по отношение на коронавируса е под контрол".

Има обаче и още едно конкретно искане от една страна с острови, които не са достъпни с автомобил. "Не може да има дискриминация или диференциация по отношение на средствата за придвижване", казва Атина. "Пътните, въздушните, морските, но и другите пътувания ще трябва да започнат едновременно и със съответните протоколи. Не можем да позволим по-отдалечени страни-членки на Съюза ни да останат назад".

В самолетите всички места трябва да са запълнени, се казва в документа, защото свободните средни места не осигуряват рентабилност, а ползата за здравето от тях е съмнителна.

ЕК призовава за съгласуваност в налагането на карантина за пътуващите

Европейската комисия призова днес държавите от ЕС, които налагат карантина на пътниците, да съгласуват своите действия. Комисията отговори на въпроси, свързани с поставянето под карантина на хора, пътували между държави от ЕС.

Особено важна е съгласуваността на мерките между съседните държави, отбеляза говорител на ЕК. По неговите думи прилагането на изключения от карантината за граждани на отделни страни е възможно, когато държавата, от която пътникът идва и страната, в която пристига, прилагат сходни мерки срещу епидемията. Говорителят поясни, че това е възможно например в случая с Франция и Великобритания, след като Париж обяви намерение да не ограничава движението на пристигналите след пребиваване в британската страна.

ЕК настоява въвеждането и отмяната на ограниченията в свободата на пътуване да бъдат също съразмерни и недискриминационни. Комисията призовава тези мерки да бъдат предприемани и отменяни на основата на научни данни.

mediapool.bg