Кламер БГ - Новини: Гърция поема председателството на ЕС в труден за нея момент

Гърция поема председателството на ЕС в труден за нея момент

Европа

|
Ср, 08 Ян 2014г. 12:47ч.
Гърция поема председателството на ЕС в труден за нея момент

В най-трудния период от съвременната си история Гърция пое официално в сряда, за пети път откакто е член, председателството на ЕС.

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу заяви, че председателството на ЕС е шанс за страната да покаже на света, че не само е способна да управлява кризата, но и че винаги е давала и дава своя принос за реализацията на европейския експеримент.

Гръцкото председателство ще се увенчае с успех, каза Барозу.

Атина планира да изпълнява функциите на председател на ЕС в режим на строги икономии, като смята да похарчи за тази цел не повече от 50 милиона евро. Правителството обясни, че това е по "практически и символични причини", като изрази надежда част от тези средства дори да бъдат спестени.

Очаква се през тези шест месеца в Атина да бъдат организирани 14 съвещания на равнище министри, 35 срещи на високо равнище, 57 заседания на работни групи, 33 конгреса, конференции и семинари.

Четирите големи приоритета на председателството ще бъдат мерките срещу безработицата, управлението на икономическите институции на ЕС, включително по отношение на гаранцията за банковите депозити, контролът на границите и свободното движение, морската политика в областта на енергетиката, риболова и околната среда.

На пресконференция в Атина, дадена заедно с председателя на ЕК,

премиерът на Гърция Андонис Самарас заяви, че като председател на Съвета на ЕС в следващите шест месеца Гърция ще се стреми към по-положителни отношения между ЕС и неговите граждани. Трябва да се преборим с жизненоважните проблеми, които заплашват Европа, отбеляза той.

Необходимо е повишаването на сигурността на ЕС – в неговите граници и извън тях. Трябва да положим още усилия в защита на еврото. Нуждаем се от повече европейска солидарност и повече демократична представителност на институциите на ЕС.

Необходим ни е общ подход по въпросите на миграцията. Всичко това ще ни донесе повече сигурност и отчетност, Европа и Гърция се оттласкват от кризата, заяви Самарас.

Преминахме през невероятни трудности, загубихме нечувано много от качеството си на живот, никоя друга страна не е преживявала това от Втората световна война насам, заяви гръцкият премиер. Премеждията ни убедиха, че Европа може да се справя сама със своите проблеми, добави той.

Разбирам, че при предстоящите избори за Европейски парламент някои хора ще поискат да изразят гнева си от претърпените лишения, от това, че бяха задушени, но вярвам, че гърците ще гласуват за децата си и за бъдещето на страната, която обичат. Изходът е повече и по-добра Европа, допълни Самарас.

Преди сто години европейците се самоизбиваха, а днес са на прага на свободни избори и това е прекрасно, заяви от своя страна председателят на Европейската комисия Жозе Барозу. Той призова в навечерието на изборите за Европейски парламент всички политици да се ангажират с европейския дебат. Европейският проект е демократичен, а не технократски. Нямам съмнение, че проевропейските сили ще спечелят изборите през май, добави той.

Давам си сметка, че екстремистите и популистите печелят подкрепа. Понякога те заемат ксенофобски и расистки позиции. При демокрацията можем да се борим срещу тях с аргументи. Не виждам големи проблеми пред стабилността на Европа. Вече видяхме как нестабилността бива наказвана от пазарите и инвеститорите, посочи председателят на ЕК.

Барозу изрази увереност, че настоящата година, особено по отношение на икономиката, ще бъде по-добра за Европа от предишните. Самият факт, че днес сме в Гърция, като пълноправен член на ЕС и на еврозоната, показва, че прогнозите за вътрешното разрушаване на Общността и на общата валута не са се сбъднали, коментира той.

Председателят на ЕК поздрави гърците за проявата на смелост и достойнство. Той ги призова да не опорочават постигнатите досега положителни резултати от програмата за възстановяването на икономиката, макар че няма да почувстват незабавно влиянието на тези резултати. ЕК стои до Гърция, както досега, в постигането на по-добро бъдеще. Без Гърция днес европейската цивилизация нямаше да бъде такава, каквато я познаваме, заяви Барозу.

Гръцкият в. "Етнос" коментира, че съюзът е призван да води истинска битка, за да убеди най-вече младите граждани, че Европа и европейската интеграция не се идентифицират задължително с безработицата, политиките на икономии и промяната на европейския социален модел, и че новата конкурентоспособност, която се търси за европейските икономики, може да върви ръка за ръка с принципите на солидарност, социална защита и кохезия, на осигуряване на равни шансове за всички.

Борбата с безработицата е свързана пряко с развитието и растежа, тя е на върха на дневния ред на гръцкото председателство, което ще трябва да приложи и сложната система за банковия съюз. Сред приоритетите на гръцкото председателство стои също и въпросът да се даде тласък на усилията за формиране на единна морска политика за ЕС. Особен интерес за Гърция, като председател на ЕС, представлява и другият голям проблем – борбата с растящия приток на нелегални имигранти, посочва в. "Етнос", цитиран от БТА.

Вестникът припомня и събития, белязали гръцките председателства през годините. Първото председателство /1 юли - 31 декември 1983 г./ е свързано с девалвацията на драхмата. Второто /1 юли - 31 декември 1988 г./ се осъществява във вихъра на банковия скандал Коскотас, разтърсил правителството, и на фона на тежкото здравословно състояние на премиера Андреас Папандреу.

Третото председателство /1 януари - 30 юни 1994 г./ е съпътствано с набралия скорост спор между Атина и Скопие за името на Македония, а най-значимото събитие по време на четвъртото гръцко председателство /1 януари - 30 юни 2003 г./ е съдебният процес срещу терористичната организация "17 ноември" на фона на трескавата подготовка на Атина за олимпийските игри през 2004 г.

mediapool.bg