Кламер БГ - Новини: Гърция обвинява българка, че умишлено потопила превозвалия оръжия кораб Nour M
Морски вести

Гърция обвинява българка, че умишлено потопила превозвалия оръжия кораб Nour M

Морски вести

|
Вт, 14 Ян 2014г. 08:53ч.
Гърция обвинява българка, че умишлено потопила превозвалия оръжия кораб Nour M

Nour-M

Българка бедства на гръцкия остров Родос, където от месец е задържана по обвинение, че е потопила задържан от бреговите власти товарен кораб, превозвал оръжие, съобщи Труд. Това алармира известният адвокат по морско право Христо Раев, когото арестуваната Семра Хюсеинова отчаяно помолила за съдействие.

| Още по темата:
| Кораб с боеприпаси потъна в гръцко пристанище (видео)

В дъното на драмата на 34-годишната нашенка е потъването на 2000-тонния товарен кораб “Nour M”, плаващ под флага на Сиера Леоне. В началото на ноември той бил задържан от гръцките брегови власти в Егейско море, близо до остров Родос, по подозрение, че на борда му има нелегално оръжие. Оказало се, че 42-годишното корито вози

20 000 автомата “Калашников”,

боеприпаси и експлозиви, произведени в Украйна. Корабът ги натоварил на 25 октомври в порт Николаев. 5 дни по-късно влязъл в пристанище Истанбул, трябвало да отплава към Триполи. Гръцките власти заподозрели, че пратката е част от канал за трафик на оръжие, чрез който търговци от Одеса снабдявали ембаргови режими като този на Башар ал Асад в Сирия.

Затова “Nour M” бил задържан на о. Родос, а 7-членният турски екипаж – арестуван. Заедно с тях в ареста попаднала и Семра Хюсеинова. Тя била наета от турския собственик на “Nour M” да занесе на о. Родос документите на товара.

Според тях автоматите разполагали с нужните сертификати, обясни адвокат Раев. Оръжията били спазарени между украински продавач и либийски купувач.

Хюсеинова е родом от Търговище, но от няколко години живеела и учела в Истанбул. Заради познанията си по български, турски и английски език тя често била наемана от различни корабособственици да им съдейства за преводи и преговори.

В началото на декември миналата година 34-годишната жена била ангажирана от турска фирма, собственик на 2000-тонния кораб “Nour M”, да занесе на о. Родос част от документацията.

Тя доставила книжата до острова, но преди да отпътува за Истанбул – на 11 декември 2013 г., корабът потънал на пирса в о. Родос.

 ”Цяла седмица са ги държали в един килер в сградата на морската администрация – без храна, вода, тоалет, баня”, възмутен бе Раев. След това гърците пуснали всички, но забранили на Семра и на капитана да напускат острова. Местен адвокат, когото тя наела, обяснил, че е по-добре да се признае за виновна. Турската фирма, която я наела, отказала да се занимава със случая .

“За да пуснат Семра под гаранция, гърците искат 50 000 евро. Вината за потъването на кораба е на портовите власти в Родос. А Семра е просто един пощенски гълъб, тя дори не е стъпвала на борда”, разясни Христо Раев. След като се свързал с посолството ни в Атина адвокатът получил отговор оттам, че срещу нашенката се води разследване за

умишлено потапяне на кораб

с цел извличане на финансови облаги. Дипломатите ни не успели да говорят с Хюсеинова, мобилният телефон бил изключен. Те поискали официална информация от гръцките власти.

“Месец след ареста още нямам такава. Обвинението е абсурдно! Българката трябва да бъде освободена незабавно и да си потърси правата за незаконния арест в нечовешки условия”, коментира Раев, който чака вести от посолството в Атина и от външно министерство.

Maritime.bg –

Курс