Кламер БГ - Новини: Горивото и провизиите на антарктическата ни експедиция натоварени на бразилски кораб

Горивото и провизиите на антарктическата ни експедиция натоварени на бразилски кораб

България

|
Вт, 31 Дек 2013г. 12:43ч.
Горивото и провизиите на антарктическата ни експедиция натоварени на бразилски кораб

Часове преди настъпването на новата година в чилийското пристанище Пунта Аренас, разположено на брега на Магелановия проток, програмният мениджър на Българския антарктически институт Никола Петков успя да натовари на бразилския кораб "Ари Ронжел" основната част от горивото и провизиите на 22-та национална експедиция на ледения континент, съобщиха от института, цитирани във вторник от БТА.

Първата група, която откри базата ни "Св. Кл. Охридски на о-в Ливингстън на 15 декември, тъй като пътува с военен самолет директно от Буенос Айрес до съседния ни о-в Кинг Джордж, успя да пренесе само ограничено количество продукти от първа необходимост и практически се изхранва със задължителните резерви в склада от предната година.

На 6 януари от София ще замине и групата на проф. Христо Пимпирев, която ще пристгне на базата в средата на месеца. Към нея ще се присъединят и няколко португалски учени за работа по съвместния проект, изучаващ вечната замръзналост.

По сателитния телефон командирът на базата инж. Йордан Йорданов съобщи, че разконсервирането след дългия зимен период е завършило успешно и са осигурени условия за пълноценна работа. И десетимата от първата група са в добро здраве, очакват новите участници и изпращат сърдечни поздрави

към България за Новата година.