Кламер БГ - Новини: Голо хоро, двугърби камили, щъркел като "Светия дух" белязаха ваденето на кръста

Голо хоро, двугърби камили, щъркел като "Светия дух" белязаха ваденето на кръста

Общество

|
Пон, 06 Ян 2014г. 16:35ч.
Голо хоро, двугърби камили, щъркел като "Светия дух" белязаха ваденето на кръста

И тази година народът и медиите дадоха всичко от себе си, за да превърнат Богоявление и традиционното вадене на кръста в народняшко шоу, отдавна лишено от религиозния си смисъл. Събитието бе отразено пространно с репортажи, фотоси и видеа от цялата страна.

Най-обширно бе отразен "разколът" на хорото в Калофер.

В продължение на над 100 години местните играят хоро в ледените води на Тунджа. Така те едновременно почитат Богоявление и рождението на Христо Ботев. За втора поредна година обаче калоферци разцепиха хорото на две. Причината е, че външните за града хора ги дразнели с алкохолните си изцепки и непознаването на традицията. Това опорочавало традиционното хоро, съобщава БТА.

За първи път в Калофер изпълниха ледения танц разделени, съобщи драматично репортер на бТВ от мястото на събитието. Първата група мъже, които се потопиха в ледените води, допълниха традициите - освен носии някои от тях бяха по бански, а други - с маски на лицата и дори голи. В това хоро част от калоферци не разпознаха традицията и вековния ритуал и след първото започна второ хоро. "Това е истинският кръст, другото е цирк”, коментираха местните пред телевизията.

Извън разделеното хоро в Калофер, там се случи и едно малко чудо. Кръстът бе изваден от 5-годишния Валентин Атанасов.

Вълнение по бреговете на Марица в Димитровград предизвика щъркел. Той се появи по време на освещаването на кръста и някои от местните изтълкуваха това като проявление на Светия дух. Аналогията бе с кръщението на Исус във водите на река Йордан, когато Светият дух слиза от небето във вид на гълъб. Щъркелът от Димитровград обаче живее в двора на местен завод, където хората го хранят. Това е причината и да остане да зимува в града.

И ако димитровградският щъркел се оказа в ролята на "Свети дух" съвсем непринудено, в Кърджали имаше режисиран спектакъл с двугърби камили.

Двете пустинни животни бяха внедрени в шествието с осветения кръст от храма "Св. Георги Победоносец" към река Арда. Пред тях вървяха депутатът от БСП Милко Багдасаров, енорийският свещеник Петър Гарена и областният управител Бисер Николов, разказва БГНЕС в обширен репортаж.

Кръстът бе хвърлен от отец Петър Гарена и изваден от студент по кинезитерапия в Националната спортна академия. В коментар за присъствието на камили, отец Гарена каза следното: "Тук по презумпция сме набедени, че живеем между турци и мюсюлмани, и като е така, поканихме султана на Емир. Т.е. едната камила се казва Султан, другата Емир. Освен, че имам разбирателство с турците, имам го и с арабите, толкова ме обичат, че ме и целуват". След този коментар едното животно го е целунало по бузата, съобщи БГНЕС.

Камилите иначе работят в цирк и са докарани в Кърджали от дресьорите им.

Отец Гарена обича да прави шоу от традицията по Богоявление. Божият кръст и децата за кръщавка са пътували към реката с фадрома, магарета, БТР и каруца.

Истински героизъм бе сътворен в Русе. Там 25-годишният плувец и състезател по кикбокс Томислав Рачев извади за четвърти път Богоявленския кръст от Дунав. Уловката е, че той е бил с извадено рамо по време на съревнованието с още 14 души, опитали се първи да доплуват до кръста.

Русенецът е вярващ и целият му гръб е в татуировки на религиозна тематика – с образа на Исус Христос, 10-те Божи заповеди, църкви и манастири. Въпреки крехката си възраст Томислав е управител на мебелна фирма, има и масажно студио. В момента е симпатизант на движението "България без цензура".

"Сутринта целунах иконата и си пожелах да успея, пожелавам си всички да сме живи и здрави през новата година", каза Томислав.

За проявеното мъжество той бе благословен от протосингела на Русенската митрополия, получи подаръци от него и от областния управител.

Той ще вземе награда и от лидера на "България без цензура" Николай Бареков, който обеща такава за всички свои хора, които се преборят за кръста. Единственото, което поисках от тях, е при победа да пожелаят здраве на българския народ, заяви самият Бареков.

Богоявленския кръст от река Банщица край Железния мост в Кюстендил бе изваден от 16-годишния Итън Добринов. Интересните имена на участниците не спират до тук. Кръстът във Видин бе изваден от Исус Алиев Салиев.

Около 20 мъже от Смолян се хвърлиха във водите на реката, но най-бърз се оказа Никола Узунов, който е разследващ полицай в граничната полиция. Това му е десети успех.

Не само шефовете на фабрики записаха успехи. Това сториха и военните. Така 23-годишният Ивайло Иванов извади кръста от водите на река Янтра във Велико Търново. Той е петокурсник в Националния военен университет ''Васил Левски''. Митрополит Григорий му даде парична награда, а от Военния университет го наградиха с 5 дни отпуск.

Богоявленският кръст, спасен от водите на Тунджа в Ямбол, на свой ред ще замине още утре с 16-та рота на военна мисия в Афганистан. Това обеща Стефан Стефанов, който за трета година подред стигна първи до кръста в река Тунджа край Ямбол.

Кръстът в Благоевград също бе уловен военнослужещ – 25-годишният Владимир Дончев.

21-годишният Александър Николов, който тренира плуване, извади кръста от морето във Варна. Той скача за втори път и го вади от водите и при двата опита. В Бургас се случи същото. 17-годишният плувец от спорното училище в града Теодосий Чернев хвана кръста.

Национален шампион по хвърляне на чук извади Богоявленския кръст в морето край Балчик. Третокурсникът от Националната спортна академия Здравко Димитров очаквано се пребори за реликвата с 23-ма плувци.

mediapool.bg