Кламер БГ - Новини: Главният здравен инспектор предупреди за опасност от национална грипна епидемия

Главният здравен инспектор предупреди за опасност от национална грипна епидемия

България

|
Пон, 20 Ян 2014г. 13:16ч.
Главният здравен инспектор предупреди за опасност от национална грипна епидемия

Страната се намира в традиционната за това време на годината опасност от грипна епидемия, каза в понеделник пред БНТ главният здравен инспектор Ангел Кунчев. Той потвърди от гледна точка на медицинската статистика наблюденията, че заболеваемостта от грип се повишава почти навсякъде в страната, но заяви, че "не трябва да се изпада в истерии" заради това.

Дали ще се превърне в национална грипна епидемия, зависи от динамиката на нещата, тъй като при грип прогнозите са много трудни, каза Кунчев.

Сведенията за броя на заболелите от грип се правят от регионалните здравни инспекции, като се събират данни от личните лекари, болниците, спешните центрове и др.

По думите на д-р Кунчев, 95 на сто от болните в момента са повалени от щама "Калифорния", а не "Масачузетс", за който националният консултант по епидемиология д-р Мира Кожухарова предупреди неотдавна, че е по-опасен от свинския грип. Според Кунчев опасният вирус в момента не циркулира нито у нас, нито в Европа, а е имало само изолирани случаи в края на миналата година.

По данни на БТА от остри респираторни заболявания в страната в момента боледуват 167 на 10 000 души. Грипът води и до усложнения. Дете на година и половина почина в четвъртък миналата седмица в Добрич именно заради усложненията от грип.

В момента грипна епидемия е обявена само в Бургас. Всички 45 училища в общината бяха разпуснати от понеделник до сряда (включително), след като в края на миналата седмица бяха регистрирани над 400 болни при наблюдавано население от 20 хиляди души.

По регламент, учебният процес в дадена област се прекъсва, когато повече от 30 процента от учениците отсъстват поради заболяване.

Не във всички региони обаче епидемиологичната картина се влошава. В Кюстендил, например, бе отчетен спад в броя на болните от грип, съобщиха от тамошната здравна инспекция. Там общата заболеваемост за изминалата седмица в региона е 73 на 10 хиляди души, като в предходния период стойностите са били 110 на 10 хиляди души.

"При нас нещата започнаха около Коледа. Тогава боледуваха по-малките деца, след това възрастните. Всичко става на етапи", коментира ръководителят на дирекцията за надзор на заразните болести към Регионалната здравна инспекция в Кюстендил Илияна Кръстева. Според данните, към момента болните в областта са от всички възрастови групи, но преобладават тези от по-големите.

Ниски стойности на заболеваемост отчитат и от Силистра. Там заболеваемостта през миналата седмица е 141 на 10 хиляди души, като най-много са заболелите деца до 14 години.

Като лекар Кунчев препоръча на гражданите с проявени първи симптоми на грип да не продължават с обичайния си режим, да си взимат болнични и да си останат поне 3-4 дни вкъщи, за да предотвратят усложнения и да не заразяват колегите си.

Грипът не е обикновена настинка, той засяга по-сериозно организма и се нуждае от по-сериозно лечение, но антибиотиците не помагат, напомни епидемиологът.

mediapool.bg