Кламер БГ - Новини: Германия създава комисия заради имигрантите от България и Румъния

Германия създава комисия заради имигрантите от България и Румъния

Европа

|
Ср, 08 Ян 2014г. 17:36ч.
Германия създава комисия заради имигрантите от България и Румъния

Правителството на Германия ще създаде комисия на високо равнище, която да проучва твърденията, че мигранти от други страни на ЕС злоупотребяват с германската социална

система, съобщиха световните агенции.

До юни комисията трябва да препоръча на правителството мерки за избягване на измами със социалните помощи.

Комисията е съставена от представители на 11 министерства и правителствен координатор по въпросите на интеграцията. Ще се ръководи от вътрешното министерство, което е поето от консервативния Християн-демократически съюз, и от министерството на труда, което се оглавява от социалдемократите.

Миналата година кметовете на 16 големи германски града, сред които Кьолн и Хановер, поискаха от федералното правителството помощ, за да се справят с наплив от мигранти от Румъния и България, съобщи правителственият говорител Щефен Зайберт.

"Когато градове трябва да се справят с проблеми, които може да са свързани с миграция, ние сме длъжни да проучим нещата", добави той.

От 1 януари отпаднаха ограниченията за трудовия пазар на редица страни от ЕС за гражданите на България и Румъния. По този повод имиграцията се превърна в гореща тема през последните месеци в страни като Германия, Великобритания и Франция.

Участващият в коалиционното правителство консервативен Християн-социален съюз (ХСС) поиска гражданите на други страни от ЕС да нямат право на социални помощи през първите три месеца от престоя си в Германия, а злоупотребяващите със социалната система да бъдат експулсирани. Германската социалдемократическа партия осъди идеите на ХСС като "лозунги на омразата" и популизъм с наближаването на местните и европейските избори тази

година.

Спорът създаде напрежение в новото германско правителство, което тъкмо започва мандата си. Щефен Зайберт заяви, че комисията ще обмисли евентуални нормативни мерки за борба със злоупотребите с германската социална система.

Според публикувано допитване на института Форса 60 процента от германците смятат, че страховете от имигрирането на бедни хора са оправдани, а 36 процента ги смятат за преувеличени.

През първата половина на 2013 г. в Германия пристигнаха 67 000 румънци и 29 000 българи. Според някои икономисти броят им значително ще нарасне тази година след отпадането на

ограниченията за трудовия пазар.

Същевременно германските делови среди заявяват, че имат нужда от имигрантски труд, а Германската търговско-промишлена палата смята, че до 2025 г. страната ще се нуждае от 1,5 милион квалифицирани чуждестранни работници.

mediapool.bg