Кламер БГ - Новини: "Галъп": Спадът в протестите не намалява готовността за тях

"Галъп": Спадът в протестите не намалява готовността за тях

България

|
Нед, 26 Ян 2014г. 14:42ч.
"Галъп": Спадът в протестите не намалява готовността за тях

Намаляването на демонстрациите не отменя готовността за протест, показва януарското издание на периодичното изследване "Политически и икономически индекс на "Галъп интернешънъл", направено между 9 и 16 януари чрез пряко стандартизирано интервю по домовете сред 1012 пълнолетни българи в цялата страна.

Една пета от запитаните твърдят, че биха участвали в протест срещу правителството, а 5 на сто твърдят, че вече са го направили (съвсем условно това отговаря на близо 300 хиляди души).

Обществените нагласи са придобили трайна структура, а предстоящата предизборна надпревара вероятно ще доведе и до още по-сериозно втвърдяване на позициите на двата лагера, които се очертаха в последните месеци, обобщават резултатите от "Галъп интернешънъл".

Близо 40 процента от анкетираните смятат, че протестите трябва да продължат, а също толкова са на обратното мнение. Една пета от запитаните вярват, че ако протестите продължат, те ще успеят да доведат до оставка на правителството и предсрочни избори. Петдесет на сто обаче са скептични по отношение на успеха на протестите.

Според експертния анализ на "Галъп" на данни от различни индикатори и политологична оценка показва, че от днешна гледна точка очакванията са на европейските избори през май да гласуват около и над 2.5 милиона души, което поставя бариерата около 150 хиляди гласа за един евродепутат.

Изключително рано е за прогнози за евроизборите, но от перспективата на януари силите на двете основни партии (БСП и ГЕРБ) изглеждат изравнени, посочват от "Галъп", чието изследване е правено преди заявката за вкарване в политиката на проекта АБВ на Георги Първанов.

mediapool.bg