Кламер БГ - Новини: ГЕРБ ще иска още време за номинации за главен съдебен инспектор

ГЕРБ ще иска още време за номинации за главен съдебен инспектор

България

|
Нед, 05 Ян 2014г. 13:40ч.
ГЕРБ ще иска още време за номинации за главен съдебен инспектор

На първото парламентарно заседание през януари ГЕРБ ще поиска да бъде удължен срокът за номинации за главен съдебен инспектор. Това обяви пред бТВ заместник-председателят на партията Цветан Цветанов.

Народното събрания ще се събере на 15 януари. За да се даде възможност на неправителствени организации да издигнат кандидати за поста, от ГЕРБ ще поискат ново отваряне на процедурата за номинации до края на месеца.

"Парламентът прие за три дни да бъдат подадени документи за главен съдебен инспектор, а два месеца да бъде процедурата по съответното изслушване и всичко това, което трябва да се случи като процедура. Ние ще направим предложение, това ще бъде обсъждано и в групата, разбира се, на 15 януари, когато се съберем, да бъде удължен този срок до 30-ти, за да може действително да се отворим към това партньорство към неправителствения сектор", обясни Цветанов.

Парламентарната правна комисия одобри процедурата на 18 декември, като определи краен срок за номинации до 18 часа на 27 декември, в рамките на който имаше само три работни дни.

Час преди изтичането на крайния срок депутатите Мая Манолова от БСП и Четин Казак от ДПС внесоха в деловодството на парламента номинацията на съдията от Върховния административен съд (ВАС) Веселина Тенева, която оневини почетния председател на ДПС Ахмед Доган за конфликт на интереси за взетия хонорар от 1 млн. лв. като консултант по строежа на хидровъзела "Цанков камък".

В неделя пред БНР Четин Казак не изключи възможността срокът за номинации да бъде удължен. Той припомни, че при приемането на процедурните правила за избора на главен съдебен инспектор почти не е имало никакви коментари и възражения. След като от ГЕРБ имат възражения, след като се събере отново Народното събрание, тези искания ще бъдат разгледани, каза депутатът от ДПС.

"Всяка промяна трябва да се обсъди, да мине през ново решение на НС, което неминуемо ще доведе до допълнително удължаване на срока на крайния избор на главен съдебен инспектор", добави той.

"В комисията обсъдихме различни срокове и преценихме, че 27 декември е достатъчно дълъг срок. Реално срокът беше деветдневен, от които три работни дни, но нищо не пречеше на никого в почивните дни също да обсъжда, да сондира и да подготви кандидатура за главен инспектор", каза Казак.

Той нямал информация кандидатурата на Веселина Тенева да е била сондирана с ГЕРБ. "Тази кандидатура, както знаете, е предложена от Коалиция "За България" и ДПС и беше внесена от мен и от госпожа Мая Манолова. Ние силно се надяваме тази кандидатура все пак да бъде възприета. Самият факт, че не беше внесена в срок друга кандидатура и, предвид качествата и биографията на нашия кандидат, се надявам той да получи подкрепата на останалите колеги. Не може да продължава безкрайно

тази агония с незаемането на този пост вече повече от една година", заяви Казак, но отказа да отговори кой точно е номинирал съдията от ВАС. Той лично не познавал Тенева, но двамата се запознали в хода на търсенето на подходящи кандидатури.

Тогава няколко кандидатури били предмет на обсъждане без да има ясно диференциране от кого са предложени. "Няма партия, която едностранно да е предложила тази кандидатура. Тя идва след обсъждане на ръководството на двете политически сили", допълни Казак и припомни, че 5-членен състав на Върховния съд, под председателството на Тенева, е признал за законен хонорара на Ахмед Доган за Цанков Камък.

По закон за избора на главен съдебен инспектор е нужно мнозинство от две трети от депутатите, или минимум 161 гласа.

Неофициално досега депутати от ГЕРБ твърдяха, че кандидатурата на Тенева е приемлива за тях.

Официално обаче от партията отказваха да коментират темата. Преди Нова година пред "Дневник" лидерът Бойко Борисов каза: "Не съм запознат с въпроса въобще и не мога да говоря за позиция".

Единственото предложение

за поста бе внесено на фона на искания на Съюза на съдиите в България и на седем неправителствени организации изборът на главен съдебен инспектор да се прекрати, заради прекалено краткия срок за отправяне на предложения. От Съюза на съдиите заявиха, че срокът от три работни дни по Коледните празниците поражда усещане за "прикритост“, а дебатът и селекцията за номинациите са задкулисни.

За спиране на процедурата настоя и Реформаторският блок.

На всичко отгоре беше публикувана и подкрепена с документи информация за странни семейни сделки за покупко-дарения на едни и същи имоти, придобити с неясни средства, между Тенева, съпруга й и възрастната й майка.

mediapool.bg