Кламер БГ - Новини: ГЕРБ притеснени от политическа чистка в образованието

ГЕРБ притеснени от политическа чистка в образованието

България

|
Пет, 24 Ян 2014г. 12:39ч.
ГЕРБ притеснени от политическа чистка в образованието

Депутатът от ГЕРБ Даниела Савеклиева предупреди за риск от "чистка" на директори на училища в страната. По думите й, директорът на училището в благоевградското село Долно Дряново Асим Адемов е бил уволнен по нареждане на депутата от ДПС Ахмед Башев, а "нарочени за уволнение са директори и на други места".

Савеклиева поиска от трибуната на парламента просветният министър Анелия Клисарова да бъде изслушана по повод уволнението на директора в Долно Дряново. Селото спада към община Гърмен, чийто кмет от 1999 г. до 2011 г. е Ахмед Башев.

"Настоявам министър Анелия Клисарова да бъде извикана, за да отговори кой е Ахмед Башев от ДПС, че да уволнява училищни директори. Защо министърът позволява Башев да се саморазправя с директори на училища? Какви мерки ще вземе, защо не спази обещанието си че няма да има политически чистки в образованието", запита Савеклиева.

Зам.-председателят на парламента Алиосман Имамов обаче съобщи, че Клисарова се намира извън страната и не може да се яви.

Всичко, което каза Даниела Савеклиева, с пълна сила се отнася за управлението на ГЕРБ, каза депутатът от ДПС Йордан Цонев. По думите му, представителите на опозицията "говорят в петък, за да говорят неверни неща и да отправят неверни квалификации по отношение на ДПС". "Назначения и уволнения на директори и учители в училища се отнася са времето, в което управлява ГЕРБ. Вие подменихте всичко в образователната система, дори стигнахте до портиерите му”, добави Цонев.

mediapool.bg