Кламер БГ - Новини: ГЕРБ не е против кандидата за съдебен инспектор, а срещу процедурата

ГЕРБ не е против кандидата за съдебен инспектор, а срещу процедурата

България

|
Ср, 08 Ян 2014г. 13:35ч.
ГЕРБ не е против кандидата за съдебен инспектор, а срещу процедурата

ГЕРБ няма нищо против личността на издигнатата за главен съдебен инспектор Веселина Тенева, а единствените им забележки са срещу процедурата по нейния избор. Това обясниха от партията на Бойко Борисов в сряда, след като внесоха официално предложението си за удължаване на срока за внасяне на номинации за позицията до 31 януари.

Това бе направено от депутатите от ГЕРБ Димитър Главчев, Десислава Атанасова и Данаил Кирилов.

"Нямаме никакви забележки за кандидата в момента, тъй като не се е провело достатъчно добро изслушване, а към процедурата, която срещна критики от много неправителствени организации", каза Главчев.

Кандидатурата на Веселина Тенева бе внесена от БСП и ДПС в последния възможен ден и предпоследен работен за годината – 27 януари. Управляващите определиха срок от 8 дни за издигане на кандидати, от които само три бяха работни. Хронологията на събитията достатъчно ясно говори, че номинацията е била политически договорена още преди обсъждането и приемането на правилата.

От публикация на сайта "Биволь" се разбра, че съпругът на Тенева Георги Георгиев е участвал в доста изгодни заменки на апартменти, собственост на скандалната общинска фирма "Софийски имоти" ЕАД и дъщерното й дружество "Заводпроект" ЕООД.

В края на декември сайтът съобщи, че Тенева е била част от семейни сделки за покупко-дарения на едни и същи имоти, придобити с неясни средства, между нея и съпруга й Георги Георгиев и възрастната й майка. Между 2004 и 2008 г. тя е получила от тогава над 80-годишната си майка Марийка Тенева като дарения два апартамента в София, апартамент в Бургас и терен във вилна зона Росенец за около 130 хил. лв. Любопитното е, че преди това тези имоти са били на Тенева и съпруга й и са били купени от майката с неясно какви средства.

Обяснението бе, че тези сделки са били с цел да се подсигури оставане на собствеността в семейството на Тенева, защото съпругът й е имал дете от предишния си брак. Етичната комисия на ВСС не намери нищо нередно в тези сделки. Номинацията на Тенева и процедурата по издигането й предизвикаха критиките на неправителствените организации и Съюза на съдиите в България. В допълнение Тенева стана известна и като председател на съдебния състав, който оправда Ахмед Доган за конфликт на интереси.

От ГЕРБ обясниха, че удължаването на срока се налага, защото в обществото се създава впечатлението, че се действа задкулисно и това не влияе положително на кандидатурата, която и да е тя.

Димитър Главчев допълни, че парламентарната група на ГЕРБ в момента обсъжда достатъчно имена за своя номинация и ги съгласува с неправителствени организации. На въпрос защо не са били готови с кандидатури за поста и така се е стигнало до номинирането на единствен кандидат, Десислава Атанасова отговори, че първо трябва да бъдат уточнени правилата, а после да се говори за конкретни имена.

Главчев отклони въпроса дали партията му ще подкрепи номинацията на Тенева, ако срокът не бъде удължен. Депутатът каза само, че всички кандидати трябва да бъдат изслушани и даде за пример за прозрачност процедурата за избор на членове на Висшия съдебен съвет.

Конкретно за съдия Тенева ГЕРБ нямали позиция "за" или "против", тъй като не знаели подробности, а веднага са се появили смущаващи факти, които трябва да бъдат проверени.

В сряда пред "Нова телевизия" заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова (БСП) коментира, че не вижда нищо нередно около имотните сделки на Тенева и нейното семейство.

"Истерията около кандидатурата на главния съдебен инспектор е едно доказателство за това, че един човек, независимо колко е почтен, независимо колко е свестен, може да бъде окалян,

омърсен и дискредитиран, особено ако дръзне да се кандидатира за публична длъжност. Затова и нормалните хора все по-малко искат да се подлагат на това", каза Манолова. Тя допълни, че съдия Тенева е кандидатура на един почтен магистрат с безупречна професионална репутация.

Според нея имотните сделки засягат единство семейни отношение и е начин, по който имуществото да се разпредели между децата на съпрузите.

"Аз не съм проверила лично, но стана ясно, че става дума за едно решение на семейството по какъв начин да бъдат разпределени имотите между техните деца, стандартна процедура, която прави всяко българско семейство. Въпросът ви откъде има пари майката на съдия Тенева е смешен. Ама, моля ви, ясно е, че жената не е имала тези пари и че не ги е платила, става дума за договорка в семейството. Това е разрешено от закона. Това е допустимо. Това го правят десетки български семейства", каза Манолова.

mediapool.bg