Кламер БГ - Новини: В София са разочаровани от неуспеха да се скъса със съветското минало

В София са разочаровани от неуспеха да се скъса със съветското минало

България

|
Съб, 28 Дек 2013г. 11:56ч.
В София са разочаровани от неуспеха да се скъса със съветското минало

”Разговорите ми през декември в София разкриха масово разочарование от поредицата правителства, от корупцията и неспособността на страната да се откъсне от съветските си корени. Тя не успява и да се измъкне от позицията на най-бедната страна в ЕС”. Това пише в своя репортаж кореспондентът на ”Ню Йорк таймс” Дани Хаким, цитиран от сайта ”Дневник”.

Посещението му в София е опит да намери отговор на въпрос дали наистина много българи ще потеглят на 1 януари към трудови пазари на ЕС.

”Най-богатите 20% от обществата в България и Румъния имат по-нисък среден доход от най-бедната една пета от обществата във Великобритания, Франция, Германия или друга от богатите европейски държави, сочи Евростат. Очевидно, това не означава, че да си беден там е по-добре, отколкото да си сред хората с най-високи доходи в България или Румъния, защото животът в София и много по-евтин, отколкото в Лондон. Но примамващата сила на по-високата заплата не може да се пренебрегва, особено като се има предвид, че за 5 години в България безработицата се увеличи от 6% в края на 2008г. до 13.2% през октомври 2013г.", пише Хаким.

Хаким цитира за читателите на "Ню Йоркс таймс" българския виц, че имало два изхода от проблемите в България - тези на Терминал 1 и Терминал 2 на софийското летище.

Авторът разговаря предимно с млади хора, дипломиращи се или завършили скоро университет, някои от които посочват случващото се в Украйна като предупреждение.

Едни, като 24-годишната Полина Найденова, казват, че искат да останат в България, защото тук са приятелите, семейството и живота й и "някак има шанс конструктивно да се подобрят нещата".

Други като връстника й Петър Кьосев, студент по право, казва, че се надява да замине за Амстердам и евентуално да се върне: "Правя всичко възможно да остана, но страната ми не прави най-доброто да ме задържи".

Но повечето разказват истории за свои познати, които масово напускат без намерение да се връщат. "Вероятно най-тревожното за България е изтичането в чужбина на лекари", казва Хаким и добавя, че две трети от дипломиращите се в София вече си търсят или са си намерили работа зад граница.

Статията му започва с разказ именно за студент четвърта година медицина - 22-годишният Ервин Иванов, който казва, че много от състудентите му категорично не искат да работят в България.

"Да се намерят недоволни в София не е трудно", допълва авторът и описва всекидневните протести срещу правителството на Пламен Орешарски. "Нямаме бъдеще тук. Не можем да си намерим хубава работа в тази страна. Затова младите си тръгват от България", казва 19-годишният Емил Николов.