Кламер БГ - Новини: Върховният съд на Русия постанови да бъде освободен Платон Лебедев

Върховният съд на Русия постанови да бъде освободен Платон Лебедев

Свят

|
Четв, 23 Ян 2014г. 11:44ч.
Върховният съд на Русия постанови да бъде освободен Платон Лебедев

Върховният съд на Русия постанови в четвъртък да бъде освободен от затвора Платон Лебедев, съдружник на бившия петролен магнат Михаил Ходорковски, предаде ИТАР-ТАСС.

Най-висшата съдебна инстанция в страната намали присъдите на Лебедев и Ходорковски за измами с акции, част от делото, свързано с руската компания ЮКОС, съответно на 10 години, 6 месеца и 22 дни затвор и 10 години и 7 месеца затвор.

Решението не подлежи на обжалване.

Лебедев вече е изтърпял това наказание и решението означава, че той е свободен. Той ще излезе от затвора още днес или утре.

Михаил Ходорковски и Платон Лебедев бяха осъдени на затвор в Русия през 2005 г., след като влязоха в конфликт с президента Владимир Путин. Путин помилва Ходорковски миналия месец - ход, който мнозина оприличиха на пиар акция за подобряване на имиджа на страната преди зимните олимпийски игри в Сочи през февруари.

След като излезе от затвора, Ходорковски замина веднага за чужбина, откъдето все още не се е връщал в Русия.

Лебедев обаче отказа да бъде помилван. Той трябваше да бъде освободен през май.

Върховният съд на Русия обаче не отмени съдебна заповед, в съответствие с която Ходорковски и Лебедев трябва да платят 17 милиарда рубли (521 милиона долара) данъчни задължения, посочва Ройтерс.

mediapool.bg