Кламер БГ - Новини: Възстановяват естакадата на нос Шабла

Възстановяват естакадата на нос Шабла

България

|
Вт, 21 Ян 2014г. 09:26ч.
Възстановяват естакадата на нос Шабла

Снимка: Тодорина Гърделова, Maritime.bg

Снимка: Тодорина Гърделова, Maritime.bg

Възстановяването на морската естакада на нос Шабла е сред приоритетните обекти, включени в инвестиционната програма на държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” за 2014 година. Това съобщават от крайморската община като се позовават на писмо от Министерството на транспорта, изпратено до кмета на Шабла проф. Райна Бърдарева, предаде Дарик.

За проектно-проучвателни работи, изграждане и строителен надзор на естакадата са предвидени 7 млн. лева, пише в писмото. Изграждането й е планирано за 2015-2016 година чрез допълнително съфинансиране с капиталови трансфери от държавния бюджет.

С решение на Министерския съвет от 10 октомври 2012 година, съоръжението на нос Шабла е предоставено за управление на ДП „Пристанищна инфраструктура”. То е изградено през 60-те години за нуждите на нефтодобива, но в момента е почти разрушено, до него няма достъп и не се експлоатира.

Уверението, че най-после ще започне възстановяването на естакадата, е в отговор на многократните настоявания отправени от общината до ресорното министерство.

Съоръжението е изцяло държавна собственост и играе важна роля при определяне на акваторията на страната ни, коментира проф. Бърдарева.

Maritime.bg – България