Кламер БГ - Новини: Възможно е палестинците да са използвали Чехия за транзит на оръжия

Възможно е палестинците да са използвали Чехия за транзит на оръжия

Свят

|
Пон, 06 Ян 2014г. 14:43ч.
Възможно е палестинците да са използвали Чехия за транзит на оръжия

Възможно е палестинците да са използвали Чехия за транзит на оръжия, твърди бившият началник на генералния щаб на чешката армия Иржи Шедиви, цитиран от сайта praguepost.com. Шедиви каза това, след като чешката полиция откри нерегистрирани оръжия в палестинското посолство в Прага, където миналата седмица избухна сейф и уби палестинския посланик.

"Може би става дума за добре организирана мрежа за разпространение на оръжия и експлозиви", заяви Шедиви, който оглавява катедрата по сигурност в университета CEVRO в Прага. Той подчерта, че няма предвид тероризъм, а събиране и дистрибуция на военна екипировка.

Първоначално се появи информация, че в сградата на палестинското посолство в Прага са били намерени 70 нерегистрирани оръжия. Вчера обаче началникът на пражката полиция заяви, че са намерени 12 единици огнестрелно оръжие - пистолети и автомати, и опроверга изнесената от медиите информация за бройката на оръжията.

"Това не е просто нарушаване на дипломатическите норми и общоприети правила, но и неспазване на изискванията за сигурност при съхранение на такъв арсенал. Пример за това е и смъртта на посланик Джамал ал Джамал", допълни Шедиви.

Дъщерята на загиналия Ал Джамал смята, че баща й е убит, съобщи в. "Ню Йорк таймс". Тя не предостави доказателство за твърденията си, а само заяви, че има нещо неестествено в обстоятелствата около смъртта на баща й.

mediapool.bg