Кламер БГ - Новини: Всестранно приятелство и бизнес партньорство обявиха София и Пекин

Всестранно приятелство и бизнес партньорство обявиха София и Пекин

България

|
Пон, 13 Ян 2014г. 16:25ч.
Всестранно приятелство и бизнес партньорство обявиха София и Пекин

България и Китай установяват всестранно приятелско партньорство и сътрудничество по повод 65-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете държави. Това бе обявено в съвместно комюнике на българския президент Росев Плевнелиев и председателя на Китайската народна република Си Дзинпин, които в понеделник разговаряха в рамките на официалното посещение на Плевнелиев в Пекин. Той стана първият държавен глава, приет през новата година от Дзинпин, и първият от 14 години насам български президент, посетил Китай.

Планира се двете страни да търсят нови форми на сътрудничество в селското стопанство, което има потенциал да стане ново значимо направление в двустранното сътрудничеството. Ще се работи за разширяване на партньорството по проекти за строеж на високоскоростни магистрали, тунели, мостове, за разширяването на летища, модернизацията на пристанища, жп линии и други инфраструктурни и енергийни проекти.

В комюникето се изразява подкрепа за развитието на сътрудничеството между български и китайски компании в енергетиката, новите технологии, иновациите, възобновяемите енергийни източници. Китайската страна изразява готовност да поощрява туристическите пътувания на своите граждани в България. В документа се призовават компетентните ведомства да организират и проведат следващата сесия на смесената икономическа комисия във възможно най-кратък срок, съобщават от прессекретариата на Президентството.

В присъствието на двамата държавни глави са били подписани междуправителствена спогодба за морски транспорт, меморандум за разбирателство между министерствата на културата, протокол за фотосанитарните изисквания за износ на люцерна от България за Китай и меморандум за сътрудничество между КРИБ и Китайския съвет за насърчаване на международната търговия, съобщи прессекретариатът на Президентството.

Дзинпин подчертал в началото на пленарните разговори на двете делегации, че независимо как се е променяла международната обстановка и вътрешния-политическият живот в двете страни, отношенията им са запазили стабилното и всестранното развитие, а традиционното приятелство е укрепнало във времето.

Плевнелиев от своя страна е посочил, че Китай е най-важният за България стратегически партньор в Азия, а Дзинпин е приел отправената от президента Плевнелиев покана да посети България.

Много врати в Китай са отворени за България, дори само поради факта, че преди 65 години страната ни е имала визията и смелостта да подкрепи създаването на Китайската народна република, заяви Плевнелиев преди срещата си с Дзинпин.

Китай е много динамичен пазар с голям потенциал за българските продукти и услуги, допълни държавният глава. Той оцени високо предлагания от Китай механизъм за подкрепа на проекти на страните от Централна и Източна Европа, на стойност 10 млрд. щатски долара.

"Това означава, че ръката е протегната, но българските институции трябва да подготвят качествени проекти. Убеден съм, че през 2014 година ще имаме конкретни договори и че ще бъде стартиран поне един проект по модела на публично-частното партньорство в рамките на Инициативата на КНР за сътрудничество със страните от Централна и Източна Европа", коментира Росен Плевнелиев. По думите му, работата на институциите през следващите месеци ще определи какъв ще бъде проектът.

"През последните 35 години Китай даде пример за невиждана досега трансформация към една от водещите държави в областта на технологиите и показва тяхното бъдеще. Искаме да бъдем част от това бъдеще", коментира президентът Росен Плевнелиев, след като посети демонстрационния технологичен център на високотехнологичната зона "Джунгуанцун" в китайската столица. Президентът изрази увереност, че България и Китай ще задълбочат сътрудничеството си и в сферата на високите технологии, за което ще допринесе водената от държавния глава делегация с участието на председателя на Българската академия на науките и на представители на много иновативни български технологични компании.

Във високотехнологичната демонстрационна зона "Джунгуанцун" в Пекин президентът се запозна с дейността на водещи китайски технологични компании в областта на информационните технологии, производството на персонални компютри и 3D-принтери, аерокосмическия сектор, зелените технологии, енергетиката, биомедицината, новите материали, перспективните производства. "Джунгуанцун" е най-големият китайски технологичен парк, разположен на обща площ от близо 490 квадратни километра.

mediapool.bg