Кламер БГ - Новини: Временната комисия прие проекта на левицата за нов изборен кодекс

Временната комисия прие проекта на левицата за нов изборен кодекс

България

|
Пет, 17 Ян 2014г. 17:34ч.
Временната комисия прие проекта на левицата за нов изборен кодекс

С гласовете на БСП, ДПС и "Атака" временната парламентарна комисия за приемане на проект за нов изборен кодекс, одобри в петък на първо четене предложението на левицата и отхвърли на ГЕРБ. Проектът на БСП беше внесен от председателя на комисията Мая Манолова в средата на декември след 4-месечно обсъждане. ГЕРБ се въздържа при гласуването.

Обемистият нов кодекс трябва да бъде приет до края на февруари и по негласно споразумение между политическите сили в парламента работата по него ще тече интензивно между първо и второ четене.

ГЕРБ предложи поправки в сега действащия кодекс, които бяха отхвърлени с 3 гласа "за", 3 "против" и толкова въздържали се.

Най-съществените разлики в двата проекта са, че от ГЕРБ предвиждат възможност за преференциален вот с бариера от 5%, която е по-ниска от предлаганата от Коалиция за България от 7%. От партията на Борисов предлагат също намаляване на депозита за участие в изборите и на изборната бариера от сегашните 4% на 3%.

Мая Манолова отново настоя, че нов закон е необходим, защото така искали гражданите от февруарските протести миналата година. Тя се позова и на Венецианската комисия, според която е необходима нова структура на закона, така че да се избегнат излишните повторения в отделни текстове, и посочи, че ако поправките на ГЕРБ бъдат приети без промени в десетки други текстове, това ще доведе до пълен хаос на изборите. Манолова отбеляза, че има позиция на обществения съвет към комисията за изцяло нов закон.

От ДПС отново огласиха резервите си към някои текстове от проекта на левицата - те поискаха да отпадне уседналостта и да се премахне забраната за агитация на майчин език.

От "Атака" защитиха проекта за нов кодекс и обявиха, че ще настояват за въвеждане на задължително гласуване и видеонаблюдение в тъмната стаичка.

ГЕРБ остана на позицията си, че не е необходим нов кодекс, като се аргументираха, че в проекта на левицата има доста заемания на текстове от сегашния закон.

mediapool.bg