Кламер БГ - Новини: Волен Сидеров се отказа демонстративно отимунитета си

Волен Сидеров се отказа демонстративно отимунитета си

България

|
Ср, 22 Ян 2014г. 10:28ч.
Волен Сидеров се отказа демонстративно отимунитета си

На 14-ия ден от подаденото от главния прокурор Сотир Цацаров искане до парламента лидерът на "Атака" Волен Сидеров да остане без имунитет заради скандала в самолет до Варна и на летището, националистът и останалите депутати от партията му се отказаха показно от защитата си срещу наказателно преследване.

В опит за ироничен коментар от трибуната в Народното събрание (НС), Сидеров заяви, че се отказва от имунитета си, "за да предотврати Трета световна война".

Солидарни с лидера си, останалите народни представители от "Атака" излязоха на трибуната и обявиха демонстративно, че и те се отказват от своите имунитети.

Такава законова възможност обаче няма. Защитата от наказателно преследване на парламентарист може да бъде свалена само в случай на подозрение, че има извършено престъпление.

"Тия дни наблюдавам, че в България всичко е наред вече и правителството даже осигури топло време", заяви Сидеров, добавяйки саркастично, че са решени всички проблеми на България - безработицата, демографския срив, чуждите монополи, дори по световните класации сме били на първо място по щастие.

"Има само един проблем и той е моят имунитет, който се иска усърдно от всички - журналисти, коментатори, дизайнери, и заради моя имунитет нещата в България не вървят", посочи още Сидеров.

"Чувам, че ЕС е пред разпадане, имало опасност да ни изключат от ЕС, защото аз си държа имунитета. Чух и нещо по-страшно - възможно е да се създадат междугалактически проблеми, защото извънземните не искат да осъществят контакт с нас, заради имунитета ми", продължи да декламира лидерът на "Атака".

Накрая той подаде на председателя на парламента Михаил Миков заявлението си за отказ от имунитет, "за да предотвратя катастрофи, катаклизми и Трета световна война".

"Сега отпадат всякакви съмнения и спекулации, че някой ме пази или има "чадър", коментира пред журналисти Сидеров малко, след като се отказа от имунитета си.

Той призова прокуратурата да действа светкавично - "както изготви искане за сваляне на моя имунитет, по същия начин да изготви искане за сваляне на имунитета на Бойко Борисов, срещу когото има сигнал, че е злоупотребил с държавни средства с "Авиоотряд 28".

Според него няма нарушение на правилника при подаването на заявлението директно на председателя на парламента.

Заедно със Сидеров, в пленарната зала писмени заявления за отказ от имунитет подадоха и останалите депутатите от "Атака".

Председателят на парламента искаше да даде почивка, за да прекъсне заседанието, но Волен Сидеров успя да дръпне реч от трибуната, посветена на правораздаването.

"Искам да се обърна от тази висока трибуна, също така, към най-честната, най-обективната, най-безпристрастна и справедлива правораздавателна система в света, това е българската правораздавателна система. Аз смятам, че тази пречка, която стоеше пред нея, огромна пречка като траверса, преди да я откраднат цигани. Сега вече правораздавателната система в България ще заработи на пълни обороти, като швейцарски часовник ще заработи, и ще започне да ликвидира престъпността, така както всички български граждани очакват. Аз силно се надявам, разбира се, аз съм един малък дребен, грешен човечец, но както се казва челобитно, се обръщам с прошение към господа прокурорите в България, също така бързо, реактивно, рефлективно, светкавично, както реагираха на инцидента на летище Варна, по същия начин да реагират, ако може, и на злоупотребите, за които сме подали сигнали".

Преди две седмици главният прокурор поиска имунитета на Сидеров в следствие на скандал, разразил се на летище Варна, в който Сидеров обиди френски дипломат, предизвика бурна кавга, нахвърли се срещу полицай и двама мъже. Експресно разследване установи, че срещу него има достатъчно доказателства, за да бъде обвинен в хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда на длъжностно лице.

През изминалите две седмици партиите от управляващата коалиция на БСП и ДПС бяха твърде пестеливи в коментарите си и отказаха каквито и да е политическите оценки за скандала. За сметка на това и лидерите на двете формации и депутатите от тях се придържаха стриктно към правната страна на въпроса и призоваваха Сидеров сам да се откаже от имунитета си.

mediapool.bg