Кламер БГ - Новини: Волен Сидеров засипа прокуратурата със контрасигнали

Волен Сидеров засипа прокуратурата със контрасигнали

България

|
Четв, 16 Ян 2014г. 18:33ч.
Волен Сидеров засипа прокуратурата със контрасигнали

Ден след като сайтът Vevesti.bg публикува факсимиле от искането на главния прокурор Сотир Цацаров за сваляне на имунитета на лидера на "Атака" Волен Сидеров, той премина в контранастъпление, подавайки успоредно сигнал за теч на информация и жалба срещу варненския полицай Костадин Колев.

В сигнал до Цацаров националистът информира държавното обвинение за "изтичане на информация за течащо досъдебно производство", визирайки разследването за хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда на полицай, което върви срещу него след скандала на летище "Варна" преди десетина дни.

Сидеров е притеснен от факта, че в публичното пространство са били разпространени копия на прокурорското искане за образуване на наказателно дело, самото постановление, както и медицинското свидетелство на пострадалия при скандала полицай Колев и протокол от разпита му.

"Наред с описаните документи в медиите беше разпространен и пълен списък на всички останали документи, приложени към гореописаното искане и тяхното съдържание. Това предполага, че те също ще бъдат публикувани", опасява се лидерът на "Атака", цитиран от партийния си пресцентър.

Националистът настоява "да се вземат незабавно необходимите мерки за установяване на длъжностните лица, разпространили в медийното пространство гореописаните материали и спрямо тях да бъдат наложени съответните законови санкции".

"Създават се предпоставки действията на прокуратурата да бъдат повлияни от политически и медиен натиск. Всичко това поставя под съмнение безпристрастността на прокуратурата при евентуалното провеждане на бъдещо разследване", заявява още Сидеров.

"Щом ми се опълчваш, ще опознаеш страданието"

От публикуваната в сайта Vevesti.bg информация по случая ставаше ясно, че разследващите са установили, че лидерът на атакистите се обърнал към един от потърпевшите свидетели на скандала Димитър Бахнев с думите: "Щом ми се опълчваш, ще опознаеш страданието!"

В искането на главния прокурор се казва, че Бахнев и баща му са потърсили съдействие от Гранична полиция, за да не се разраства конфликтът. Сидеров продължил да настоява и пред тях да види личните документи на Бахневи и заради получения отказ полицаите били наричани "боклуци, корумпирани мафиоти, тимаджии".

Цитирани са думите му, че Гранична полиция била "мафия, която прикрива наркотрафиканти","най-мръсната полиция" и други. "Ще ви изчистя всичките" и "смешници" са част от останалите заплахи и обиди, които сипел депутатът срещу униформените. Впоследствие се намесват и трима служители на охранителна полиция, сред които е и Костадин Колев, на когото според прокуратурата Сидеров е нанесъл лека телесна повреда.

Именно срещу Колев е насочена жалбата на лидера на "Атака", която е била изпратена до Варненската районна прокуратура в четвъртък. В нея националистът излага познатата си оправдателна теза, че всъщност той и съпартийците му станали жертви на грубо отношение от страна на случайни граждани, служители на летищната охрана и полицаи. Сидеров дори заявява, че Колев го е ударил в областта на диафрагмата, вместо да изпълни искането на атакиста и да му каже самоличността на Бахнев, който го заплашвал и обиждал.

Сидеров настоява полицаят да бъде отстранен и разследван

В жалбата си Сидеров описва, че конфликтът между него и дошлите трима униформени възникнал само защото те отказали да си изпълнят законовите задължения.

"Нещо повече, възпрепятстваха ме и чрез блъскане, удари и извиване на ръце. Тези действия на служителите на реда ме накараха да отправя към полицаите въпрос : "Защо прикривате нарушителя на реда?" По времето, когато полицаите ме блъскаха, един от тях – полицай Костадин Колев ми нанесе удар в диафрагмата, като преди това беше разгледал с фенерче обстойно депутатската ми карта, т.е. той знае кого удря, което е видно от собствените му показания", пише лидерът на "Атака", добавяйки: "В случай, че полицаите бяха спазили закона, нямаше да се стигне до този инцидент и всичко щеше да приключи от 3 до 5 минути".

От съобщението на партийния пресцентър обаче не става ясно дали въпросният удар в диафрагмата на Сидеров е бил установен чрез медицинско свидетелство или се "крепи" единствено на неговите собствени обяснения.

Въпреки това депутатът настоява, че е очевидно, че полицай Колев е извършил престъпление и затова следва да бъде разследван и осъден, като за целта бъдат разпитани общо десетима депутати от "Атака", а той бъде отстранен от работа и му се постанови забрана да напуска страната.

"Наблюдаващият прокурор на основание чл. 46 от НПК лично да ръководи разследването като осъществява постоянен надзор за законосъобразното му и своевременно провеждане, лично да участва в разпита на всички свидетели – служители на МВР като на тези разпити да присъства и адвоката ми, в противен случай същите да бъдат разпитани пред съдия", иска още Сидеров.

Скандалът във Варна избухна на 6 януари, след като атакистите първоначално нападнаха словесно френския културен аташе по време на полет от София до морския град, а след това се стигна и до физически сблъсък с друг пасажер, който се възмутил от поведението им. Накрая Сидеров ударил в лицето един от пристигналите на мястото полицаи, установи спешното разследване на прокуратурата. По тази причина Цацаров поиска и имунитета на националиста, за да бъде съден за хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда на длъжностно лице.

mediapool.bg