Кламер БГ - Новини: Волен Сидеров в нов на летище Варна

Волен Сидеров в нов на летище Варна

България

|
Вт, 07 Ян 2014г. 08:47ч.
Волен Сидеров в нов на летище Варна

Лидерът на "Атака" и председател на антикорупционната комисия в парламента Волен Сидеров е извършил престъпление от общ характер и има достатъчно основания да бъде поискано свалянето на депутатския му имунитет.

Това е становището на Варненската районна прокуратура във връзка с поредния скандал, в който се забърка националистът, нападайки френския културен аташе, гражданин и униформен полицай по време и след пътуването си със самолет до Варна в понеделник, съобщи пред Mediapool говорителят на главния прокурор Сотир Цацаров - Румяна Арнаудова.

Оттук-нататък се очаква решението на Софийската градска прокуратура, единствено компетентна по казуси с лица с имунитет - дали Цацаров да поиска от парламента да свали защитата на Сидеров от наказателно преследване.

По-рано във вторник Арнаудова съобщи на нарочна пресконференция, че още в понеделник по нареждане на главния прокурор е образувано разследване срещу неизвестен извършител за хулиганство и нанасяне на средна телесна повреда на длъжностно лице.

По данни на обвинението всички разпитани 22-ма свидетели по случая твърдят, че Сидеров има дейно участие в скандала. Не е ясно дали ще има политически последствия за лидера на "Атака", който от години безнаказано вилнее и в парламента, и на обществени места. Този път обаче може и да не му се размине, тъй като кукловодите на управляващите партии БСП-ДПС подготвят алтернативен политически проект, а самият Сидеров вероятно сам си е спретнал поредния шумен скандал, за да се изкара "жертва".

Шефът на парламентарната етична комисия Пламен Славов заяви пред Mediapool, че тя не може да се самосезира, а може да се занимае със случая, ако бъде уведомена от народен представител. Председателят на парламента Михаил Миков пък коментира пред БНР, че трябва да се изчака преценката на прокуратурата, но ако има закононарушение, то не можело да остане без последствие.

Пострадал е полицаят от "Гранична полиция" Костадин Колев, който е удрян в главата. Има показания, че Волен Сидеров е нанесъл удар. Там са били и депутатите Деница Гаджева и Десислав Чуколов, съобщиха още от прокуратурата. Другият пострадал е Димитър Бахнев.

Имало е спречкване между депутати от "Атака" и пътуващи. Провокация от страна на пътуващи не е имало, информира Арнаудова. Тя каза, че Волен Сидеров първоначално е влязъл в словесен сблъсък в самолета с културното аташе на Франция Стефани дьо Мартие.

"По време на пътуването от София към Варна е имало и депутати, но нито един от тях не е разпитан като свидетел. По случая работят трима наблюдаващи прокурори и 7 разследващи полицаи. Очакваме да съберем още доказателства, за да установим кои са престъпните деяния и кои са извършителите. Единият пострадал е служител на МВР, другият е обикновен гражданин. Възникнало е спречкване между депутати на "Атака" и пътници в самолета и в последствие в автобуса, превозващ пътниците от самолета до аерогарата. Имало е обидни реплики, имало е изискване на документи от страна на народните представители към гражданите, служителите на "Гранична полиция" – Варна", разказа накратко Арнаудова.

Полицаят не е пострадал сериозно, коментира вътрешният министър Цветлин Йовчев, който обеща скоро да станат ясни и подробности за снощния инцидент.

Свидетелите са единодушни за участието на Сидеров

Разпитани са общо 22-ма свидетели – хора, присъствали на инцидента, които за разлика от Сидеров и антуража му, са останали на варненското летище, за да изчакат пристигането на разследващите. Всички разпитани са посочили, че националистът е имал дейно участие в скандала.

Междувременно Росица Пенкова от сайта "Варна утре" разказа пред Нова телевизия, че скандалът започнал, след като лидерът на "Атака" извикал при себе си пътничка от втора класа, която също била част от екипа му. Разговорът между двамата се водел на висок тон, като Сидеров започнал да вади някакви документи и доста шумно да се обяснява с жената на вътрешнопартийни теми. Един от пътниците, 30-годишен варненец, се възмутил от поведението на Сидеров и му направил забележка.

Спорът между двамата продължил в автобуса към терминала на летище Варна. Пътникът нарекъл Сидеров "простак", след като депутатът му се нахвърлил. Когато скандалът се разгорещил, шофьорът на автобуса натиснал авариен бутон, пристигнали служители по сигурността на летището, които успели да разтърват групата на Сидеров, която се нахвърлила върху младежа.

След това пътниците от "Атака" слезли от автобуса, преминали през терминала, взели си багажа и излезли на паркинга. Там скандалът се възобновил, тъй като спътниците на Сидеров започнали да карат останалите пътници, които снимат кавгата с телефоните си, да трият записите.

Лидерът на "Атака": Посрещна ни "бандитска банда"

"Вчера във Варна ни посрещна една бандитстка банда", обяви по-късно във вторник самият Сидеров по време на организирания от партията му протест срещу местния областен управител Иван Великов.

Лидерът на "Атака" не пропусна да анатемоса и медиите, определейки ги като "хиени, продажници, лешояди, измекяри", след което риторично попита и дали не искат да си покаже фалоса, защото ровели само за "жълтении" около него.

Преди това от партията се защитиха с дежурното оправдание, че скандалът в самолета бил атака срещу тях "от енергийната мафия". Варненският депутат от "Атака" Николай Александров обясни пред бТВ, че от два дни е във Варна, за да организира протестите срещу областния управител заради турските имена в областта.

"Скандалите срещу нас са от една енергийна мафия, която ние ударихме със поправка в закон, която беше приета. Това в самолета не мога да коментирам, защото не съм присъствал. На много хора засегнахме интересите и това са абсолютно целенасочени атаки. Ние не предизвикваме скандали, това е целенасочена провокация към лидера на "Атака" и партията. Това е провокация от страна на една енергийна мафия, която е забогатяла с 200 милиона", заяви Александров.

От ГЕРБ пък излязоха още рано сутринта във вторник с декларация, в която осъдиха поведението на Сидеров и неговите депутати като "криминален акт" и настояха случаят да не бъде потулен от компетентните органи. От партията на Бойко Борисов настояха за пореден път за оставката на Сидеров като председател на антикорупционната комисия в Народното събрание.

ГЕРБ призовават министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев и ръководството на "Гранична полиция" всички записи от охранителните камери и на полицията, и на концесионера на летището да бъдат изцяло съхранени и използвани при разследването. От партията настояват и управляващите също да осъдят остро поведението на Волен Сидеров, а компетентните органи в държавата да направят незабавно разследване на случая. "В противен случай сцените с безчинстващи "наказателни отряди" от самозабравили се политици ще се превърнат във всекидневие", се допълва в декларацията.

ГЕРБ поискаха оставката на Сидеров като шеф на антикорупционната комисия през декември, когато гръмна скандал с изтекли в медиите негови снимки от луксозни пътувания в чужбина, за които той твърди, че били платени от негови "богати приятели". БСП и ДПС, които до момента разчитат на гласовете на "Атака" за прокарване на управленски решения, обаче не изразиха и грам възмущение и заявиха, че няма да пипат Сидеров, тъй като нямало да се връзват на игрите на ГЕРБ.

Поредният скандал

Демонстративните скандали на публични места, стигащи до словесни и физически сблъсъци, провокирани от Волен Сидеров и съпартийците му, са запазена марка на лидера на "Атака". Той се държи по този начин откакто е в политиката, но винаги е бил удобна маша на съответните управляващи, които поради тази причина го не само търпят, но и толерират това му поведение.

През февруари 2010 г. Сидеров беше задържан на летището във Франкфурт след полет с "Луфтханза", защото е буйствал на борда на самолета. Първоначално информацията беше отречена от "Атака", но по-късно се извини на екипажа за поведението си.

Вече повече от две години прокуратурата разследва и скандалния побой, който привърженици на "Атака" спретнаха с участието на Сидеров на няколко мюсюлмани пред столичната джамия "Баня Баши".

Без последствия за националиста и антуража му засега остават и безспорно хулиганските му прояви пред Министерския съвет, където в края на март м.г. Сидеров изкърти дръжката на входната врата в опит да нахлуе на заседание на служебния кабинет. Нямаше реакция от страната на прокуратурата и, когато националистът и хората му демонстративно атакуваха словесно в и около парламента журналисти на телевизия "Скат" и дори полицаи в първите дни на 42-ото Народно събрание през май миналата година.

В края на септември 2013 г. съпартийците му се забъркаха в нов шумен скандал с международен привкус, след като замеряха с храна персонала на известния ресторант в белгийската столица Брюксел – "Къщата на лебеда". Придържайки се към обичайното си поведение в такива случаи, от "Атака" отрекоха да са буйствали в заведението.

mediapool.bg