Кламер БГ - Новини: След балтийските страни и Финландия забрани влизането на руски автомобили

След балтийските страни и Финландия забрани влизането на руски автомобили

Война в Украйна

|
Пет, 15 Септ 2023г. 16:13ч.
След балтийските страни и Финландия забрани влизането на руски автомобили

След балтийските страни и Финландия забрани влизането на руски автомобили

Финландия последва балтийските страни, които по-рано тази седмица решиха да забранят влизането на руски автомобили.

Не е от значение дали автомобилите са таксита, частни превозни средства или, използвани за търговски цели.

Отсега нататък само микробуси с повече от 10 места, по-големи автобуси или товарни камиони ще могат да пресичат границата.

"Изключение се прави и за дипломатически автомобили и превозни средства за хуманитарен транспорт", заяви министърът на външните работи Елина Валтонен на пресконференция в Хелзинки.

Тя заяви, че забраната влиза в сила от полунощ на 15 септември.

Регистрираните във Финландия руски автомобили ще трябва да напуснат страната в срок от шест месеца.

Така по въпроса за допускането на руски автомобили Финландия следва общата линия на ЕС.

На 8 септември Европейската комисия публикува отговори на често задавани въпроси относно прилагането на санкциите на ЕС срещу Русия. В тях представители на Европейската комисия отбелязват, че в съответствие с наложените ограничения руснаците не могат да внасят в ЕС автомобили, смартфони, лаптопи, куфари, козметика и редица други стоки, които са забранени за внос от Русия.

На 12 септември Европейската комисия смекчи препоръките, като подчерта, че националните митнически власти трябва да прилагат забраната за стоки за лична употреба на руснаци "по пропорционален и разумен начин“. В документа на комисията не се обяснява дали смартфоните, лаптопите, куфарите и други вещи остават забранени, но забраната за внос на леки автомобили е ясно посочена.

Литва, Латвия и Естония бяха първите страни от ЕС, които забраниха влизането на тяхна територия на автомобили с руски номера или регистрирани в Русия. В Литва предупредиха, че такива автомобили, ако не преминават транзитно до Калининград, ще бъдат конфискувани.

Властите в Норвегия, която не е членка на ЕС, също обсъждат забрана за влизане на руски автомобили. "Взехме под внимание изявлението на Европейската комисия и неговото тълкуване и разглеждаме по-внимателно какво ще означава това за норвежкото законодателство“, заяви норвежкото външно министерство.

Норвегия спазва повечето санкции на ЕС срещу Русия. По-специално Осло забрани "закупуването, вноса или трансфера, наред с други неща, на автомобили от Русия“.

mediapool.bg