Кламер БГ - Новини: САЩ налагат санкции срещу още 150 физически лица и компании, поддържащи Путин

САЩ налагат санкции срещу още 150 физически лица и компании, поддържащи Путин

Война в Украйна

|
Пет, 15 Септ 2023г. 12:06ч.
САЩ налагат санкции срещу още 150 физически лица и компании, поддържащи Путин

САЩ налагат санкции срещу още 150 физически лица и компании, поддържащи Путин

САЩ добавиха в санкционния си списък още 150 физически лица и компании, които подкрепят руския президент Владимир Путин, съобщиха Държавният департамент и министерството на финансите на САЩ, цитирани от ДПА.

Целта е "да се вземат на прицел руските вериги за военни доставки и да се лиши Путин от оборудването, технологиите и услугите, които са му нужни, за да води варварската си война срещу Украйна", заяви министърката на финансите Джанет Йелън.

Отговорност ще се търси и от онези, които са се възползвали от руската инвазия в съседна Украйна и от близостта си с Кремъл.

Много от санкциите са насочени пряко към руската промишленост. В списъка на санкционираните са включени производителят на вагони "Трансмаш", автомобилостроителите "Автоваз" и "Москвич", както и производителят на самолетни двигатели "Союз" в Москва.

Санкции са наложени и на големи руски машиностроителни компании, металургични и минни корпорации. Сред тях са строителното подразделение на газовия гигант "Газпром" - "Газпромстрой", както и втората по големина руска компания за диаманти "АГД Даймондс".

На санкции са подложени и компании от трети страни, като например две турски фирми, за които се смята, че доставят части за строителството на дронове в Русия.

Ръководителят на украинската президентска канцелария Андрий Ермак благодари на правителството на САЩ за тази "решителна стъпка".

В резултат на санкциите активите на посочените лица и компании в САЩ са блокирани, а на американски граждани или хора, пребиваващи в САЩ, е забранено да правят бизнес с тях.

mediapool.bg