Кламер БГ - Новини: Руските олигарси са изтеглили поне 50 млрд. долара от Европа след началото на войната в Украйна

Руските олигарси са изтеглили поне 50 млрд. долара от Европа след началото на войната в Украйна

Война в Украйна

|
Четв, 14 Септ 2023г. 18:43ч.
Руските олигарси са изтеглили поне 50 млрд. долара от Европа след началото на войната в Украйна

Руските олигарси са изтеглили поне 50 млрд. долара от Европа след началото на войната в Украйна

Руските олигарси са изтеглили десетки милиарди долара от Европа след началото на руската инвазия в Украйна под натиска на международните санкции и призивите на президента Владимир Путин да върнат богатството си у дома, съобщава Блумбърг.

През август акционерите на "Юнайтед медикъл груп Сайпръс" (United Medical Group Cy) и "Ем Ди Медикъл груп инвестмънтс" (MD Medical Group Investments), контролирани от Игор Шилов и Марк Курцер, одобриха преместването на компании от Кипър в Русия.

Според Блумбърг това увеличава стойността на активите, прехвърлени от богатите руснаци от Европа в други страни след февруари 2022 г., до над 50 милиарда долара.

Преместването прекъсва дългата традиция, по силата на която руските милиардери предпочитаха да държат активите си в Европа, като се възползват от примамливите инвестиционни условия, ниските данъци и възможностите да печелят дивиденти в чужда валута.

Богатите руснаци имат все по-малко места по света, където могат да установят богатствата си, тъй като повечето от тях са под ударите на европейски, американски и британски санкции.

Така Русия вече им изглежда като по-малкото зло, казва Наталия Кузнецова, партньор в компанията "Бизнес салюшънс енд текнолоджис" (Business Solutions and Technologie), работила в Русия под бранда "Делойт" (Deloitte).

Прехвърлянето на активи в държави, считани от Русия за "приятелски", като например Обединените арабски емирства и Казахстан, започва малко след руската инвазия в Украйна, посочва Блумбърг.

Сред първите, преместили активите си съответно от Швейцария и Кипър в Русия, са "торовият" милиардер Андрей Гуриев и стоманеният магнат Виктор Рашников. По същия път поемат и мнозина други, като например милиардера Игор Алтушкин.

Руските олигарси играят важна роля във войната срещу Украйна. Поне 81 от първите 200 в списъка на "Форбс" на най-богатите руснаци участват пряко в снабдяването на руската армия.

mediapool.bg