Кламер БГ - Новини: Войната превърна Сирия в един от големите производители и потребители на амфетамини

Войната превърна Сирия в един от големите производители и потребители на амфетамини

Свят

|
Вт, 14 Ян 2014г. 15:50ч.
Войната превърна Сирия в един от големите производители и потребители на амфетамини

Сирия е станала един от големите износители и потребители на амфетамини. Травмата от бруталната гражданска война подхранва търсенето, а липсата на ред създава възможности за производителите.

Експерти по наркотиците, търговци и местни активисти казват, че производството на най-популярния стимулант в Сирия, известен с бившето си търговско название "Каптагон", се е увеличило през 2013 година, изпреварвайки производството в други страни от региона като Ливан. Данни за заловени количества и разговори с хора, свързани с търговията, показват, че тя носи стотици милиони долари годишен приход за Сирия, като може би осигурява финансиране за оръжия, а самият наркотик помага на бойците да издържат на дълги, изтощителни битки.

По-голямата част от останалата икономическа дейност в Сирия е замряла през последните две години поради насилието, липсите и международните санкции.

Потреблението на каптагон извън Близкия изток е незначително, показват данни на Службата на ООН за контрол на наркотиците и предотвратяване на престъпленията, но това е важен наркотик в Залива. Миналата година е забелязано зараждането на пазар в Северна Африка.

Разположена на кръстопът в Близкия изток, Сирия отдавна е транзитен пункт за наркотици, идващи от Европа, Турция и Ливан, които пътуват за Йордания, Ирак и страните от Залива. Разпадането на държавната инфраструктура, отслабването на контрола по границите и разпространението на въоръжените групировки през почти тригодишната борба за контрол над Сирия превърна страната от "спирка" по пътя на наркотиците във важен център за производството им.

Саудитска Арабия е получила през 2010 година, тоест преди конфликта, около 7 тона каптагон, една трета от световните доставки, по данните на Службата на ООН за контрол на наркотиците и предотвратяване на престъпленията.

Член на влиятелна фамилия, занимаваща се с търговия с наркотици в долината Бекаа в Ливан, където се произвежда и транспортира голяма част от дрогата в тази страна, заяви пред Ройтерс, че търсенето от кралствата от Залива е нараснало оттогава насам, а Кувейт и Обединените арабски емирства също са големи потребители.

Търговецът заяви, че производството в Ливан е спаднало с 90 на сто през 2013 година в сравнение с равнището преди 2 години, и обясни това с преместването на производството в Сирия. Той заяви, че и част от производството от Турция може да се е преместило в Сирия миналата година.

Хабиб Амар, медиен активист от Дамаск, заяви, че замесени в търговията с наркотици сирийски бойци купуват оръжия с парите, които печелят. Ройтерс не можа да получи независимо потвърждение, че печалбите от каптагон се използват за финансиране на която и да е от страните в конфликта.

Както сирийското правителство, така и бунтовническите групировки твърдят, че другата страна използва каптагон, за да издържа на продължителните сблъсъци без сън, докато клинични лекари казват, че обикновените сирийци все повече експериментират с хапчетата, които се продават за 5 до 20 долара.

Редовно конфискуване

Наркотикът е бил произведен на Запад през 60-те години с цел лечение на хиперактивност, нарколепсия и депресия. През 80-те вече е бил забранен в повечето страни поради силното пристрастяване към него и вече не се използва за лечение.

Активната му съставка фенетилин се метаболизира от тялото, произвеждайки стимулантите амфетамин и теофилин.

Ливанският психиатър Рамзи Хадад казва, че наркотикът има типичните ефекти на стимулант. "Той предизвиква нещо като еуфория. Ставате приказлив, не спите, не ядете, енергични сте", казва той.

Производството е евтино и просто, изискват се "само базови познания по химия и няколко везни", добави той. Сирийските и ливанските власти редовно откриват домашни лаборатории, използвани за създаване на хапчетата. Националните служби за контрол на наркотиците в региона също съобщават за нарастващата роля на Сирия в търговията.

Полковник Гасан Шамседин, ръководител на ливанския отдел за борба с наркотиците, заяви пред Ройтерс, че хапчетата се крият в камиони, преминаващи през Сирия на път за ливански пристанища, където след това се товарят за Залива.

"Идва от Сирия. По-голямата част от производството на каптагон е там, според наша информация", заяви той.

Официалните цифри показват, че Ливан е заловил над 12,3 милиона хапчета каптагон през 2013 година. Шамседин заяви, че по-голямата част от това количество идва от няколко големи пратки, заловени в граничещата със Сирия долина Бекаа. Една от заловените пратки от 5,3 милиона таблетки водела към сирийска фамилия, която според него се занимава от 10 години с контрабанда на наркотици.

Ливанският търговец заяви, че основните играчи в търговията с каптагон в Ливан са установени вече фамилии в Бекаа, които са започнали преди десетилетия с контрабандата на хашиш и кокаин. Те или сами произвеждат хапчетата, или осигуряват материали и екипировка на свои партньори в Сирия и след това помагат таблетките да се изнесат нелегално оттам, заяви той.

Турските власти също са отчели нарастване на производството на каптагон в Сирия. През май те са заловили 7 милиона хапчета, пътуващи за Саудитска Арабия според саудитски медии. Ръководителят на турската служба за борба с наркотрафика заяви, че таблетките са произведени в Сирия с материали от Ливан, но не можа да потвърди връзка с бунтовниците.

Дубайската полиция също съобщи за залавяне на рекордно количество от 4,6 милиона хапчета каптагон през декември.

Взаимно отричане

Сирийските държавни медии редовно съобщават, че каптагонът е едно от нещата, които правителствените сили конфискуват редом с оръжията, когато заловят бунтовнически бойци или нападнат техни бази.

Полицай от службата за борба с наркотиците в централния град Хомс заяви пред Ройтерс, че е наблюдавал ефекта на каптагона върху протестиращи и бойци, заловени за разпит. "Ние ги биехме, а те не чувстваха болка. Много от тях се смееха, докато им нанасяхме тежки удари", заяви той. "Оставяхме затворниците за около 48 часа без разпит, докато отмине ефектът на каптагона, и след това разпитът ставаше по-лесен".

Опозицията отвръща, че правителството цели да опетни репутацията й и заявява, че проправителствените милиции "шабиха" ръководят търговията с каптагон.

Опозиционният активист Амар заяви, че потреблението е ограничено до поддръжници на правителството и бойци, които използват прикритието на революцията, за да въртят доходна престъпна дейност.

"Тези дни престъпниците и наркоманите правят каквото си искат", заяви той. "Те се активизираха поради глада, бедността и липсата на работа".

Психиатър на име Джордж каза, че е лекувал злоупотребяващи с каптагон в клиниката си в правителствения бастион Латакия. "Използването на каптагон и други наркотици се увеличи след революцията дори сред гражданското население, поради психологическия и икономическия натиск", заяви той.

Той каза, че правителството преувеличава разпространението на дрогата сред опонентите си, но добави, че вероятно както "шабиха", така и бунтовническата Свободна сирийска армия прибягват до нея, "особено когато са на нощно дежурство или други дълги мисии".

Жител на централната част на Хомс заяви, че през миналата година хашишът и каптагонът са се използвали вече масово и открито в неговия квартал, район населен предимно с алауити - същия клон на исляма, към който принадлежи и президентът Башар Асад.

"Това са предимно млади хора, а повечето от тях са в Силите за национална отбрана или в организациите шабиха", заяви той.

По БТА

mediapool.bg