Кламер БГ - Новини: Военноморските сили откриват новата учебна година
Морски вести

Военноморските сили откриват новата учебна година

Морски вести

|
Нед, 12 Ян 2014г. 21:23ч.
Военноморските сили откриват новата учебна година

</p>
<p>Снимка: В. Димитров

Снимка: В. Димитров

С тържествено вдигане на националния флаг, военноморския флаг, стенговите флагове и флаговете за разцветяване, днес ще се открие новата учебна 2014 година в Пункт за базиране Варна. Ще бъдат проведени и демонстрационни занятия на фрегата „Смели”, минен ловец „Цибър” и учебно – спомагателен кораб „Капитан I ранг Димитър Добрев”.

По същото време ще се проведе военен ритуал за тържествено откриване на учебната година и показни занятия от военните формирования на Военноморска база – ВМС, дислоцирани в Пункт за базиране Бургас.


Преди дни във Военноморска база – ВМС, в присъствието на командирите на подчинените формирования, се проведе годишен анализ на бойната подготовка и дисциплината за учебната 2013 година.

Изводите от дейността на военноморската база са, че подчинените военни формирования са изпълнили всички поставени задачи. Повишени са знанията и уменията на основния команден състав по познаване и прилагане на основните нормативни и стандартизационните документи. Това допълнително е допринесло за успешното планиране и провеждане на тактическото учение на базата и двете компютърно-подпомагани командно-щабни учения – на противоминна тактическа група и тактическа група патрулни кораби.

Силите от състава на Военноморска база – ВМС взеха участие в

Националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2013” и командно-щабно учение „Морски щит 2013”.

Военноморска база даде своя принос в мисия на Българската армия Подкрепа на международния мир и сигурност с успешното участие на фрегата „Дръзки” в операцията на НАТО в Средиземно море „ACTIVE ENDEAVOUR” като част от състава на постоянната военнорска група

на НАТО в Средиземно море. Корвета „Решителни” и базов миночистач „Прибой”

участваха в двете активации на оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море „BLACKSEAFOR”, която е

международна инициатива на страните от Черноморския регион.

В изпълнение на мисия Принос към националната сигурност в мирно време групите за разузнаване и обезвреждане на боеприпаси на военноморската база, обезвредиха десетки намерени морски и артилерийски невзривени и опасни боеприпаси.

Maritime.bg – Курс