Кламер БГ - Новини: Влизането в Шенген и отпадането на контрола върху България се отлага за 2018 г.

Влизането в Шенген и отпадането на контрола върху България се отлага за 2018 г.

България

|
Съб, 18 Ян 2014г. 16:02ч.
Влизането в Шенген и отпадането на контрола върху България се отлага за 2018 г.

Правителството не си е поставило за цел страната ни да влезе скоро в Шенген, както и да падне наблюдението на Ерокомисията върху правосъдната ни система. Според външния ни министър Кристиян Вигенин реалистично е това да се случи до 2018 г., когато на власт би следвало да е друго правителство, дори кабинетът на Пламен Орешарски да изкара пълния си мандат.

"Аз тук не искам да отлагам, така, да давам прекалено далечни хоризонти, но България ще бъде ротационен председател на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. Вярвам, че наша обща задача е дотогава България да не бъде в подобен механизъм, защото все пак една страна под наблюдение по друг начин вероятно би водила председателството. И, второ, дотогава да бъде решен и въпросът с присъединяването ни към шенгенското пространство." Това заяви Вигенин пред Дарик радио.

От думите му стана ясно още, че докладът на Европейската комисия за напредъка на страната ни в областта на правосъдието и вътрешните работи няма да е положителен.

Той се очаква да излезе на 22 януари, като нагласите на правителството са за силно критичен доклад. По предварителна информация в него ще бъдат отчетени изборът на Делян Пеевски за председател на ДАНС, съмненията за незаконно подслушване от времето на Цветан Цветанов, скандалът "Марковска", белязал избора на конституционни съдии миналата есен, липсата на съдебен инспектор, поредното бягство на осъден на доживотен затвор за убийство и т.н.

Трудно може този доклад да бъде положителен

"Трудно може този доклад да е положителен или поне положителен в степен, че да съдържа окончателна препоръка за премахване на това наблюдение", каза Вигенин пред Дарик радио.

По думите му причините са различни, но основната е, че 2013 г. беше "година на сериозни политически и правителствени промени". Вигенин отбеляза, че докладът ще обхване дейността на три правителства - служебно, което работеше без парламент и нямаше как да има законодателна дейност, "труден финал" на кабинета на ГЕРБ и "след това труден старт на нашето правителство".

"Наистина въпроси бяха забавени и ние имаме пълното съзнание за това, няма защо, така, да се крием, то е, пак казвам, проблем не само на нашето правителство, но не бягаме от отговорност", каза Вигенин.

В същото време той смята, че "вече седем години след членството, влизаме в осмата година, не е логично две страни членки да продължават да бъдат под подобно наблюдение".

Смяна на модела

Външният ни министър намекна, че този механизъм е изчерпал възможностите си и е нужда промяна на модела. Този въпрос дори беше поставен открито от евродепутатката от БСП Илияна Йотова.

"Ако реално този механизъм беше достатъчно адекватен и успешен, вероятно той трябваше да е дал резултати", каза Вигенин. Той допълни, че страната ни не бяга от факта, че са необходими реформи, но как да стане това ще бъде обект на преговори със следващата Европейска комисия.

Очакванията на Вигенин за "елегантния начин" на излизане от механизма за наблюдение на страната ни е той да отпадне по предложение на страните, които го предложиха навремето. Как точно това ще стане не се разбра много.

Реалистично е да очакваме покана за Шенген

Според Вигенин реалистично е да очакваме до края на годината да получим покана да станем членове на Шенгенското пространство, като отварянето на границите ще стане на два етапа – първо въздушните, а до година, две и сухопътните.

"Искам да подчертая все пак, че независимо че все още не сме част от Шенген, ние и към момента, нашите партньори го признават, де факто, без де юре, де факто сме част от Шенген - прилагаме всички изисквания и правила по Шенген", каза външният ни министър.

Това, което остава е премахването на граничния контрол между България и страните от шенгенското пространство, което всъщност е най-важното.

"Реалистично е според мен да очакваме до края на тази година да бъде взето решение за присъединяване", каза Вигенин. Той уточни, че сроковете и формулата, под която това ще стане, подлежат на допълнителни преговори.

Вигенин посочи като грешка на предишното правителство обвързването на въпроса за Шенген с механизма за сътрудничество и оценка.

Нови консулства на България по света

Правителството ще открие и три нови консулства на страната ни. Едното ще е в италианския град Милано, другото в Ербил, Иракски Кюрдистан, а третото в Екатеринбург, Русия, каза Вигенин. По думите му по този начин ще се улесни развитието на икономическите връзки и туризма.

"Обмисляме и възможността да засилим нашите посолства в Азия и ако е възможно - да открием нови представителства там", каза още министър Вигенин.

mediapool.bg