Кламер БГ - Новини: Владимира Янева бе осъдена да даде информация за забавените дела в СГС

Владимира Янева бе осъдена да даде информация за забавените дела в СГС

България

|
Пет, 10 Ян 2014г. 14:40ч.
Владимира Янева бе осъдена да даде информация за забавените дела в СГС

Председателят на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева бе осъдена от журналиста във вестник "Сега" Доротея Дачкова да предостави информация кои са забавените граждански и наказателни дела и кои са магистратите, които ги мотаят.

Върховния административен съд (ВАС) окончателно отменя отказа на Янева да даде данните, поискани през февруари 2013 година. Без решенията и мотивите процесите, макар и формално приключили пред градския съд, не могат да се придвижат по инстанциите и да се стигне до окончателното им решаване.

От данните за забавените дела би станало ясно не само колко са затлачените процеси, но и дали има магистрати, чиито нарушения се толерират, докато провиненията на други се използват за саморазправа с тях, когато станат неудобни.

Аргументите на Янева да откаже справката бяха, че данните за наказателните дела с ненаписани мотиви и за гражданските процеси с необявени решения са служебна информация, която няма самостоятелно значение и че тя се ползва единствено при дисциплинарните производства срещу магистрати. Както и първата инстанция, така и тримата върховни съдии отхвърлят мотивите на Янева като неоснователни и неправилни.

"Исканата информация има самостоятелно значение. Тя отразява изпълнението на задълженията на съдията по постановяването на актовете в разумен срок, което заедно с постановяването на правилни актове е гаранция за добро правосъдие, т.е. за качествено изпълнение на предоставената му от държавата правораздавателна власт", са записали в решението си върховните магистрати.

От решението на ВАС излиза още, че ако се приеме тезата на Янева, че информацията има значение само за дисциплинарни производства, то шефката на СГС предполага, че всички магистрати там постановяват актовете си извън законовите срокове. Адвокат на журналиста бе Александър Кашъмов от "Програма Достъп до информация".

Ако Янева не изпълни съдебното решение да предостави информация, може да бъде глобена с от 200 до 2000 лв.

mediapool.bg