Кламер БГ - Новини: Викове "оставка" и "предател" посрещнаха Станишев в Бургас

Викове "оставка" и "предател" посрещнаха Станишев в Бургас

България

|
Съб, 25 Ян 2014г. 15:10ч.
Викове "оставка" и "предател" посрещнаха Станишев в Бургас

Лидерът на БСП Сергей Станишев беше посрещнат от група протестиращи пред драматичния театър "Адриана Будевска" в Бургас с викове и плакати "Оставка", "Предател" и "Мафия". Той бе в града за 19-ата общинска конференция на партията, на която очаквано беше обявен за водач на евролистата на социалистите. Антиправителствените демонстранти се бяха събрали.

"Не търся реализация в Европейския парламент или където и да е било, това не са моите планове. Няма да се крия от отговорност. Готов съм да се включа в листата, но като израз на политическа отговорност. Искам да чуя още мнения от конференциите. Моята амбиция е БСП да е силна и няма да пожаля сили за това", обяви пред съпартийците си Станишев.

Преди началото на конференцията лидерът на социалистите за пореден път призова привържениците "размразеното" движение на бившия президент Георги Първанов – АБВ да се откажат от плановете си за алтернативна на БСП листа за предстоящия европейски вот.

Спорно било, че поддръжниците на АБВ не могат да бъдат изключени

"Спорна теза е, че нямаме право да ги изключваме. Тук не става въпрос какви биха били мерките за оценка на партийно въздействие. Важна е моралната оценка от страна на членовете на БСП. Те не разбират това действие, смятат го за насочено срещу партията и то реално е такова. И помагащо на нашия основен политически опонент в една кампания, която е важна и за Европа, за промяна в посоката на нейното развитие и за България", коментира Станишев.

По думите му "никой на никого не е давал ултиматуми, хората, които застават зад инициативата АБВ, трябва да чуят гласа на партията или – имаме си устав и ръководството на БСП и Контролната комисия ще трябва да го спазят".

"Намираме, че участието в подобна листа и нейната подкрепа от членове и симпатизанти на БСП е в драстично нарушение с правилата на устава на партията и партийната етика", се казва и в декларация на бургаската структура на партията, приета по време на конференцията.

Националният съвет на БСП и конференциите по места ще вземат решение каква да е евролистата, каза още лидерът на социалистите, уточнявайки, че тя ще бъде "силна, професионална, политически ясна, с хора, които са ангажирани и с каузата на БСП, и на европейската социалдемокрация".

Междувременно конференцията в Шумен призова членовете на БСП към единодействие и единомислие, изразявайки надежда, че ръководството ще сплоти редиците, информира пресцентърът на "Позитано" 20.

Скандал и подозрения за вътрешнопартиен заговор в Стара Загора

Скандал провали събирането на общинската организация на БСП в Стара Загора, съобщи в събота пред БНР нейният лидер Илия Златев. Причината била извънредно искане за избор на нов председател и ново общинско ръководство на социалистите в града.

Точката била приета след разгорещени спорове, което по думите на Илия Златев станало без да се наруши устава на партията, но хората били толкова омерзени от противопоставянето и разделението в организацията, че след обявената почивка, голяма част от делегатите си тръгнали и това провалило събранието.

Според Златев по този начин е сложен кръст на старозагорското БСП и отговорността за случилото се трябва да поемат хора като областния управител Живка Аладжова, депутатът от левицата Георги Гьоков, председателят на областната организация на БСП Васил Самарски и Бойчо Биволарски - бивш общински лидер на социалистите и човек от крилото на Сергей Станишев.

Златев изказа подозрение, че именно партийният лидер стои зад разцеплението в страктурата, който не се е срещнал с никого от общинското ръководство по време на посещението си в Стара Загора преди ден.

Станишев за протестиращите студенти: "Окупация срещу знанието"

По повод обявената през нощта повторна окупация на Ректората на Софийския университет с искане за оставка на правителството, ректора и председателя на Конституционния съд проф. Димитър Токушев Сергей Станишев заяви саркастично в Бургас, че това е "окупация срещу знанието".

"Става дума за 20-ина души и мнозинството студенти ще искат да си издържат изпитите. Част от исканията, които видях в медиите, са нелепи и не са обърнати към правителството или парламента", каза още той.

По отношение на подновените екопротести заради уволнението на директора на природен парк "Странджа" и разрастващото се строителство в него, Станишев повтори изявлението си отпреди ден, че парламентарната му група щяла да поиска гаранции от министерствата на околната среда и регионалното развитие, че Странджа няма да се превърне във втори Слънчев бряг.

mediapool.bg