Кламер БГ - Новини: Вигенин припомни на Скопие, че има да оправя спорни въпроси със София и Атина

Вигенин припомни на Скопие, че има да оправя спорни въпроси със София и Атина

България

|
Пет, 10 Ян 2014г. 16:22ч.
Вигенин припомни на Скопие, че има да оправя спорни въпроси със София и Атина

Външният министър Кристиан Вигенин обяви, че София подкрепя европейския път на Македония, но проблемите със съседните страни, по-конкретно с Гърция и България, трябва да бъдат решени.

В петък Вигенин се срещна с македонския си колега Никола Попоски в Скопие, като за пореден път обяви, че въпросите за добросъседство и сътрудничество са ключови за оценката дали една страна е готова да започне преговори за членство в Европейския съюз.

"Във ваш интерес е тези условия да бъдат изпълнени максимално бързо, защото ние бихме искали страните от Западните Балкани колкото може по-бързо да станат част от ЕС", каза Вигенин в публична лекция в македонското министерство на външните работи.

Вигенин подчерта, че преговорите по договора за добросъседство и сътрудничество между Македония и България продължават и очаква скоро да има конкретни резултати.

"Надявам се много бързо да покажем резултати и постепенно, без да се ангажираме с някакви срокове и ненужно бързане, да стигнем до подписването на договора. Паралелно с този процес, ако се решат и проблемите с Гърция, Република Македония може да започне много скоро преговори за членство с ЕС", каза Вигенин.

Въпреки изявлението на Вигенин обаче двете страни още са далеч от подписването на документа. Сред спорните е и въпросът на какъв език да бъде подписан този документ, както и искането на България за гаранции, че конституцията на Македония не е основание за намеса във вътрешните ни работи. Става въпрос за член 49, според който Македония трябва да се грижи за правата на македонските малцинства в Гърция и България.

Остава спорна и "най-чувствителната тема" – за историята.

Вигенин коментира още, че новият състав на Европейския парламента и Европейската комисия след изборите тази година може и да е резервиран към разширяването на ЕС.

"В бъдещия състав на Европейския парламент може да влязат антиевропейски партии и това е риск за Македония и за разширяването на ЕС, защото те може да бъдат резервирани към разширяването. Сегашният еврокомисар за разширяването Щефан Фюле се бореше, но сега не се знае какъв ще е профилът на неговия наследник", каза още Вигенин.

България постави подписването на договора за добросъседство като условие за подкрепа за даването на дата за начало на преговори с ЕС на Скопие.

Членството на Скопие е блокирано и от спора с Гърция за името.

В същото време повечето македонци очакват България да подкрепи Македония в бъдещата интеграция в Европейския съюз. Според проучване "Глобално лидерство, съседство и отношения с България", проведено от Македонския център за международно сътрудничество и Института за демокрация и цитирано от БТА, 87.5 процента от анкетираните македонци очакват България да подкрепи страната в евроинтеграцията.

България дълго време подкрепяше безрезервно евроатлантическото бъдеще на Македония, но по време на кабинета "Борисов" стана една от страните, които отказаха определянето на дата за начало на преговори с ЕС. От Скопие обаче все още идват смесени сигнали по отношение на договора за добросъседство.

Идеята на България е договорът да стъпи на съвместната декларация от 1999 година, подписана от тогавашните премиери Иван Костов и Любчо Георгиевски.

В декларацията Скопие декларира, че няма да предявява претенции за наличието на македонско малцинство в България.

mediapool.bg