Кламер БГ - Новини: Вигенин пред ИТАР-ТАСС: София разчита Русия да е по-активна в контактите

Вигенин пред ИТАР-ТАСС: София разчита Русия да е по-активна в контактите

България

|
Вт, 14 Ян 2014г. 12:57ч.
Вигенин пред ИТАР-ТАСС: София разчита Русия да е по-активна в контактите

Русия е стратегически партньор на България и София разчита "руската страна да е по-активна в развитието на контактите". Това заявява българският външен министър Кристиан Вигенин в интервю за руската информационна агенция ИТАР-ТАСС. Според него от активните отношения между София и Москва "печели не само нашата страна, а и целият Европейски съюз".

"Русия е стратегически партньор на Евросъюза. Русия води преговори, за да сключи с ЕС споразумение за сътрудничество и партньорство, смекчаване на визовия режим. Тези въпроси са важни и за България, затова активно участваме в дискусии по тези теми, полагаме усилия да съдействаме за ускоряване на този процес", казва министърът, цитиран в информация на БТА.

"Русия е ключов партньор за България - също като САЩ, макар това партньорство да лежи в друга плоскост. В различни периоди по идеологически причини ту едно, ту друго

правителство се опитваше да блокира отношенията с Русия, днес това е минало. Обаче трябва да е абсолютно ясно, че България има ангажименти и като членка на ЕС, и като членка на НАТО, но това в никой случай не значи, че трябва да прекратим отношенията с Руската федерация", отбелязва още Вигенин.

Той съобщава, че през април в София предстои заседание на междуправителствената комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество и според него се очаква срещата да потвърди готовността на България да развива двустранните контакти и да осъществява глобални проекти.

"Подобни заседания на междуправителствено равнище не бяха организирани вече доста отдавна. Вярвам, че срещата ще отправи и до руския бизнес, и до политическото ръководство на Русия ясни послания, че България има желание да развива контакти, да реализира съвместни глобални проекти", подчертава външният министър.

"Конкретно - проекта "Южен поток". Ще видим също как стоят нещата с друг голям проект, който временно е спрян - изграждането на АЕЦ "Белене". Ще покажем на българското

общество, че няма пречки активно да работим с Русия", добавя той.

Той припомня, че тази година се навършват 135 години от установяването на дипломатически отношения между двете страни.

"И много се надявам министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, ако има такава възможност, да посети България и с това също да даде важен знак за развитие на контактите между двете страни. Подобно посещение, ако не се лъжа, не е имало вече от

шест години", добавя Кристиан Вигенин.

В двустранните връзки той откроява конкретните стъпки с цел засилване на българското консулско присъствие в Русия, развитие на икономическото сътрудничество, подпомагане на българския бизнес в търсенето на партньори в Русия, а на руския - в България.

"Правили сме и ще правим всичко, което зависи от нас. Според нас отношенията с Русия не бива да се формират въз основа на остарели идеологически стереотипи. Сега живеем в различен свят и поддържаме други активни отношения помежду си, от които печелят и България, и Европейският съюз", подчертава Вигенин.

mediapool.bg