Кламер БГ - Новини: Вигенин награди германския посланик Матиас Хьопфнер

Вигенин награди германския посланик Матиас Хьопфнер

България

|
Вт, 14 Ян 2014г. 15:54ч.
Вигенин награди германския посланик Матиас Хьопфнер

Министърът на външните работи Кристиан Вигенин награди посланика на Германия у нас Матиас Хьопфнер с най-високото отличие на ведомството - почетния знак "Златна лаврова клонка".

Отличието беше връчено за цялостния принос на дипломата за развитието и задълбочаването на приятелските отношения в политическото, икономическото и културното сътрудничество и по повод 60-та му годишнина.

Вигенин изрази очакването и желанието на българската страна новото правителство на Германия да продължи да оказва съдействие на България и заедно да придвижват напред развитието на европейския проект.

"Наследихме някои нелеки конкретни проблеми в отношенията между двете страни, междувременно с вашето активно съдействие някои бяха решени, а по други има сериозен напредък“, отбеляза Вигенин.

Той припомни, че е било ратифицирано споразумение за взаимно предоставяне на собственост върху имоти в София и Берлин.

Посланик Хьопфнер отбеляза интензивния двустранен политически диалог, като открои посещенията на високопоставени политици на двете страни. Хьопфнер изрази надежда, че сътрудничеството ще продължи да се развива.

Миналата година посланик Хьопфнер и тогавашният френски посланик Филип Отие публично призоваха правителството на Пламен Орешарски да се вслуша в протестите срещу олигархичния модел на управление.

Последва остра реакция от страна на външния министър Кристиан Вигенин и "наказание" на Отие, който не бе предложен за удостояване с орден "Стара планина" в края на мандата му, каквато бе дотогавашната практика.

От МВнР обясниха изненадващото си решение с провеждан анализ при какви условия и на кого да се дават държавни отличия.

mediapool.bg