Кламер БГ - Новини: Вигенин иска депутатите да се консултират с него преди визити

Вигенин иска депутатите да се консултират с него преди визити

България

|
Пет, 24 Ян 2014г. 12:59ч.
Вигенин иска депутатите да се консултират с него преди визити

След серията външнополитически гафове на депутати, външният министър Кристиан Вигенин препоръча на народните представители да се консултират с него при посещаването на по-чувствителни дестинации.

От началото на годината избухнаха два скандала. Първо депутатът от БСП Страхил Ангелов посети Сирия и даде подкрепа за режима на президента Башар Асад, а след това стана ясно, че парламентарна делегация е минала и през Тайван, въпреки че България не признава страната и защитава позицията за единен Китай.

"Не бих го квалифицирал като скандал, но мисля, че визитата (бел.ред. в Тайван) не е била удачна, още повече, че в допълнение на частния й характер, както се определя, народните представители са имали срещи и с парламентаристи", коментира Вигенин пред журналисти в парламента.

Той уточни, че МВнР не е било информирано за програмата на посещението.

"Призивът ми е да се внимава и към подобни визити да се подхожда внимателно, още повече когато разходите на народни представители се поемат от посрещащата страна. Надявам се оттук нататък да се създаде традиция, в която подобни визити да се съобразяват с българските позиции и да има съгласуване с компетентните институции", каза Вигенин.

Министърът на външните работи отново каза, че случаят по никакъв начин няма да засегне и да компрометира отношенията ни с Китай.

В делегацията, посетила Тайван, бяха Румен Йончев (КБ), Венцислав Лаков ("Атака"), Петя Раева (ДПС) и Владимир Тошев (ГЕРБ).

Вигенин официално поиска наказание за Страхил Ангелов, като предложи вече да не е шеф на парламентарната група за приятелство със Сирия, но реагира далеч по-спокойно по отношение на изявата в Тайван.

В петък Ангелов обяви, че е готов да даде обяснение пред парламентарната група на БСП за пътуването си до Сирия и очаква това да се случи във вторник следващата седмица. "Нашият устав не предвижда точно другарски съд", разясни Ангелов.

Той представи и геополитически анализ, като обяви, че

по отношение на Сирия и региона като цяло може би не сме точно в крак с времето и с тенденциите.

Социалистът препоръча на журналистите да четат повече европейски вестници и обяви, че по отношение на Сирия се чувства "новатор в политиката." Той отрече да е обсъждал сделки при посещението си в Сирия, като обяви, че не е "лешояд" и не му отивало да говори за бизнес в такъв момент.

"Трябва да се противопоставим енергично срещу екстремизма и ислямизма. Защо се срещам с официалната власт? Между другото, аз се срещнах и с патриарха. В Сирия живеят милион и половина православни християни. Искам да попитам Българската православна църква – единствената, която не е изпратила и един портокал като хуманитарна помощ – нещо, което няма нищо с никакъв режим", каза Ангелов, като уточни, че пътуването му в Сирия му е струвало 1000 евро.

Той каза още, че не го е било страх и се е разходил по време на визитата си в Сирия. "Пазарувам си. Купих си сладкиш. Бронежилетка – не, нямам необходимост”, каза депутатът.

Страхил Ангелов посочи, че има готовност да отиде и в Украйна предвид ситуацията там, ако председателят на Групата за приятелство с Украйна в Народното събрание организира такова

пътуване.

"Тайпе е по-сложен въпрос, не съм готов да отида. България не признава това образувание", каза още Ангелов.

mediapool.bg