Кламер БГ - Новини: Вигенин: Европейски страни отклонявaт вниманието от себе си с мониторинга

Вигенин: Европейски страни отклонявaт вниманието от себе си с мониторинга

България

|
Пон, 13 Ян 2014г. 14:48ч.
Вигенин: Европейски страни отклонявaт вниманието от себе си с мониторинга

Външният министър Кристиан Вигенин оспори ефективността на мониторинга на Европейската комисия върху България и Румъния в областта на правосъдието и вътрешния ред, като според него чрез този мониторинг други страни членки изместват вниманието от собствените си проблеми. Той коментира още, че трябва внимателно да се прецени доколко мониторингът носи резултати и дали не вреди повече, отколкото помага.

"От наша гледна точка въвеждането на общ механизъм за всички държави-членки, макар и не толкова детайлен, е по-адекватно решение, тъй като тогава ще може да се види къде стои всяка една държава-членка на ЕС. Защото в момента фокусът е единствено и само върху България и Румъния. Не всички страни са дотам перфектни, че да оценяват само нас, насочвайки вниманието не към себе си, а към някой друг", коментира Вигенин.

По думите му въпросът за отпадането на механизма за сътрудничество и оценка трябва да бъде поставен пред следващата Европейска комисия, като се потърсят други начини да се гарантира, че България ще продължи да работи в поставената от него посоката и да постига целите.

Поредният доклад от механизма за сътрудничество в правосъдието и вътрешните работи се очаква до края на месеца, като премиерът Пламен Орешарски обяви в аванс, че очаква да е критичен. На подобно мнение е и Вигенин, който в понеделник заяви, че не се очакват "блестящи оценки".

Страните членки злоупотребявали с Шенген

Вигенин коментира още, че България е отговорила на изискванията за членство в Шенгенското пространство, но с въпроса "се злоупотребява, той се обвързва с теми, които нямат никаква връзка с Шенген".

Според него е малко вероятно тази тема да бъде поставена в дневния ред преди изборите за Европейски парламент, тъй като това е чувствителен въпрос в няколко страни.

"Ще се опитаме в периода след изборите за ЕП, особено след създаването на новата ЕК, да поставим отново по-твърдо този въпрос, за да видим какви са възможностите и сроковете, в които такова решение може да бъде взето", каза още Вигенин.

Редица европейски страни, сред които Германия и Франция, не са положително настроени към членството на България и Румъния в Шенген заради недостатъчните резултати в борбата срещу корупцията и организираната престъпност. Още през октомври миналата година френският министър по европейските въпроси Тиери Репантен прогнозира, че мониторинговият доклад за напредъка на България и Румъния в областта на правосъдието и вътрешните работи "изглежда няма да е положителен" и коментира, че двете страни вероятно няма да бъдат приети в Шенген не заради проблема с ромската имиграция, а заради доклада.

България иска да влезе поетапно в Шенген – първо с въздушните и морските граници, а след това и по суша. Въпреки компромисното предложение обаче страните членки са далеч от консенсус.

Вигенин иска Берлин да обсъди със София мерките срещу злоупотреби с помощи

Вигенин коментира и решението на Германия да създаде комисия на високо равнище, която да проучва твърденията, че мигранти от други страни на ЕС злоупотребяват с германската социална система.

"Приветствам факта, че все пак германското правителство решава да създаде работна група, която внимателно да прецени плюсовете и минусите и да предприеме мерки, които няма да са в противоречие с европейското законодателство. Разчитам на партньорство от страна на Германия преди да бъдат предприети действия, те да бъдат обсъдени и с нас, доколкото засягат и българските граждани. Но има един много ясен принцип – свободното движение на хора не може да бъде поставяно под въпрос. Дойде много ясен сигнал от германските социалдемократи по тази тема, така че няма от какво да се притесняват българските граждани, които работят или ще работят в Германия", заяви Вигенин.

Правителството на Германия реши да създаде комисия на високо равнище, която до юни да препоръча на правителството мерки за избягване на измами със социалните помощи.

mediapool.bg