Кламер БГ - Новини: Вигенин: Европейски популисти поставят под съмнение правата на българи

Вигенин: Европейски популисти поставят под съмнение правата на българи

България

|
Четв, 09 Ян 2014г. 16:08ч.
Вигенин: Европейски популисти поставят под съмнение правата на българи

Докато популистите събират все по-голяма подкрепа в няколко страни от Европейския съюз, отговорност на политиците е да ограничат тези нагласи и да наложат истински европейски дебат преди европейските избори. Това коментира българският външен министър Кристиан Вигенин в ексклузивна статия за онлайн портала "Юрактив".

В статията, озаглавена "Какво очаква България за себе си и за Европейския съюз през 2014 г.", Вигенин отбелязва, че "партии, които защитават популистки идеи, печелят нови поддръжници в редица страни от ЕС".

"За съжаление,някои от тези послания поставят под въпрос не само европейските принципи и постижения, но и правата на българските граждани", посочва Вигенин.

Той коментира, че предстоящите евроизбори ще оформят облика на институциите, с които България ще работи по време на председателството си на Съвета на министрите през 2018 г. Отбелязвайки, че през 2014 г. започва работа с новата финансова рамка на ЕС, министърът подчертава, че амбицията на България е средствата да се използват за намаляване на дисбалансите в икономиката и социалната сфера и за постигане на възможно най-голям ефект за икономическото развитие на страната.

Българският външен министър отбелязва, че през 2014 г. ЕС ще продължи да е изправен пред предизвикателствата на нарасналия миграционен натиск.

"България е решена да работи за установяването на по-гъвкав и ефективен общ подход към управлението на миграцията, основан на принципа на солидарността и пропорционалността", пише Вигенин.

Той заявява още, че България очаква от страните, чийто напредък все още е недостатъчен, да покажат необходимата решимост, кураж и политическа отговорност и да предприемат необходимите стъпки за по-бързо разширяване на зоната на мир, стабилност и напредък в целия регион на Западните Балкани.

mediapool.bg