Кламер БГ - Новини: Веселина Тенева спестила от заплати над 140 хил. лв. само през 2013 г.

Веселина Тенева спестила от заплати над 140 хил. лв. само през 2013 г.

България

|
Пет, 17 Ян 2014г. 09:14ч.
Веселина Тенева спестила от заплати над 140 хил. лв. само през 2013 г.

Единственият кандидат за главен съдебен инспектор – Веселина Тенева от Върховния административен съд (ВАС), е спестила над 140 000 лева от заплати само за една година – 2013 г.

Това става ясно от справка на Mediapool в имуществените декларации, които съдията е подала пред Сметната палата през април 2013 г. и пред Висшия съдебен съвет (ВСС) и Народното събрание през януари т.г., вече като номинирана за поста от БСП и ДПС.

От декларираните на 29 април 2013 г. от Тенева данни става ясно, че тя има банков влог у нас на стойност 46 744 лева. Като произход на спестените си средства, тя е посочила магистратската си заплата, която за върховен съдия е бруто около 5000 лева на месец.

По-малко от 9 месеца по-късно, на 10 януари т.г., Тенева вече заявява пред съдебния съвет и депутатите, че е спестила 174 887 лева и 6482 евро, което общо възлиза на около 187 500 лева. Като произход на средствата е посочено "спестявания, трудови възнаграждения, допълнителни възнаграждения, наеми".

Елементарната сметка показва, че върховната съдийка е успяла да събере за по-малко от една година над 140 700 лева, което прави средно по около 11 700 спестени лева на месец. При брутно месечно възнаграждение от около 5000 лева излиза, че дори и да не е харчила нито лев от заплатите си през м.г., Тенева е получила странично около 80 000 лева през 2013 г., които също е заделила във влог без да ги ползва.

Видно от декларираните от самата нея обстоятелства около имуществото й, тя не е продавала някой от многобройните си семейни имоти през м.г., откъдето биха могли да дойдат тези средства. Не е получавала и дарения, нито пък е теглила кредити, става ясно още от декларацията й.

Така излиза, че най-вероятният произход на тези сериозни спестявания би могъл да бъде получени през годината наеми. Според официално подадените от нея данни, Тенева и съпругът й притежават ниви в Айтос, апартамент в Бургас и още общо седем жилища в София, от които едно е гарсониера и едно – таван.

Имотното състояние на единствения кандидат за главен съдебен инспектор и съпругa й Георги Георгиев вече предизвика доста въпроси в публичното пространство, след като през декември м.г. сайтът "Биволъ" съобщи, че съдията от ВАС е била част от семейни сделки за покупко-дарения на едни и същи имоти, придобити с неясни средства, между нея, съпруга й и възрастната й майка.

Между 2004 и 2008 г. магистратката е получила от тогава над 80-годишната си майка Марийка Тенева като дарения два апартамента в София, апартамент в Бургас и терен във вилна зона Росенец за около 130 хил. лв. Любопитното е, че преди това тези имоти са били на Тенева и съпруга й и са били купени от майката с неясно какви средства.

Във връзка с тази информация Тенева бе изслушана на 6 януари от Етичната комисия към ВСС. Кадровиците на Темида приеха документи от нея за четири сделки и в спешен порядък заключиха, че няма нарушение на Етичния кодекс на магистратите. Единственият коментар от съвета бе, че това били "строго лични имуществени отношения".

ВСС обаче така и не се занима с междувременно излезлите в сайта "Биволъ" нови данни, според които през 2002 и 2003 г. съпругът на Тенева – Георги Георгиев, е участвал в доста изгодни заменки на апартменти, собственост на скандалната общинска фирма "Софийски имоти" ЕАД и дъщерното й дружество "Заводпроект" ЕООД. Ставаше въпрос за три апартамента и три гаража в района на столичния кв. "Лозенец", които според електронното издание са били заменени срещу 2/3 идеални части от терен с площ 540 кв.м. в "Лозенец", чиито съсобственици са Георгиев, брат му и сестра му.

Името на Георгиев е замесено и в друг спорен момент от биографията на Тенева, съобщава в петък сайтът "Съдебни репортажи". Според информацията на специализираното издание кандидатката за главен съдебен инспектор е била част от съдебен състав на ВАС, решил дело, в което страна е бил съпругът и негови роднини. Противно на закона съдията не си е направила отвод при наличието на безспорни обстоятелства, които налагат тя да не участва в разглеждането на казуса.

Въпреки всички тези неясноти около имотното състояние на Тенева и изключително кратката процедура, която очевидно облагодетелстваше точно нея, управляващите от БСП и ДПС отказаха преди дни да приемат нов разширен срок за избор на главен съдебен инспектор, пренебрегвайки всички критики и искания от няколко съсловни организации и неправителствения сектор.

mediapool.bg