Кламер БГ - Новини: Великобритания пак заплаши, че ще напусне ЕС, ако той не се реформира

Великобритания пак заплаши, че ще напусне ЕС, ако той не се реформира

Европа

|
Ср, 15 Ян 2014г. 16:52ч.
Великобритания пак заплаши, че ще напусне ЕС, ако той не се реформира

Великобритания обяви пред партньорите си от Европейския съюз, че ще напусне блока, ако той не се реформира, тъй като договорите за ЕС не са "подходящи за целта".

В рамките на поредното евроскептично избухване на консерваторите от британското коалиционно правителство финансовият министър Джордж Осбърн, цитиран от Ройтерс, обяви, че договорите трябва да бъдат променени, за да защитят страните членки, които не използват еврото, каквато е и неговата страна.

Малко вероятно е коментарите, направени по време на конференция в Лондон за реформата в ЕС, да бъдат възприети добре от привържениците на повече и по-тясна интеграция в Брюксел, които искат Великобритания да остане в общността, но са подразнени от исканията й за промяна.

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу обвини страни като Великобритания, че поставят под въпрос правилата за свободно движение с една "тясна, шовинистична идея за протекция" на интересите си. Това е ясна индикация колко трудно Лондон може да спечели съюзници, отбелязва Ройтерс.

Озбърн, който е близък съюзник на премиера Дейвид Камерън, заяви, че договорите, които определят как да се управлява Европейският съюз, не са подходящи за целта и трябва да бъдат променени. "Подходящата законова защита на правата на страните, които не членуват в еврозоната, е безусловно необходима, за да се защити общият пазар и за да направи възможно оставането на Великобритания в ЕС", каза той.

"Ако не можем да защитим колективните интереси на страните извън еврозоната, тези страни ще трябва да избират между присъединяването към еврото, което Великобритания няма да направи, и напускането на ЕС", добави британският финансов министър и отново изрази решимостта на страната да предоговори отношенията си със съюза.

"Вярвам, че не е в ничий интерес Великобритания да се изправи пред избора да се присъедини към еврото или да напусне ЕС", каза той и предупреди: "Не искаме да се присъединим към еврото, нашето оттегляне от Европа, която е успяла да се реформира, ще е лошо за Великобритания. А напускането на страна с размерите и глобалното влияние на Великобритания ще бъде много лошо за Европейския съюз".

Озбърн повтори обещанието на консерваторите да проведат референдум за британското членство в ЕС през 2017 г., ако спечелят изборите.

По думите му съюзът изостава от Индия и Китай и трябва да се реформира, ако иска да спре упадъка.

"Не можем да продължаваме така", каза Озбърн, имайки предвид високите социални разходи на континента и проблемите с конкурентоспособността.

Според него най-големият икономически риск пред Европа не идва от тези, които искат реформа и предоговаряне, а от провал в реформата. "Статуквото е това, което обрича хората в Европа на продължаваща криза и продължаващ спад. Избор пред Европа е да се реформира или да залезе", подчерта Озбърн.

По думите му още преди финансовата криза в ЕС през 2008 г. е било ясно, че Европа има проблеми с конкурентоспособността. Твърде много пари се дават за социални придобивки, което също трябва да се промени, заяви британският финансов министър.

mediapool.bg