Кламер БГ - Новини: Великобритания в плен на най-силната буря от 1991 г. насам

Великобритания в плен на най-силната буря от 1991 г. насам

Европа

|
Нед, 05 Ян 2014г. 15:26ч.
Великобритания в плен на най-силната буря от 1991 г. насам

Великобритания е обхваната от най-силните дъждове и урагани от близо две десетилетия, съобщи най-голямата в Европа частна метеорологична организация "Метеогруп" (Meteogroup), цитирана от БТА в неделя.

"Бурята, в чиято власт Великобритания се намира вече втора седмица, е най-силната от 1991 година. Сегашната метеорологична ситуация, при която дъждове, урагани и наводнения на реки се редуват почти всеки ден, е крайно необичайна за зимния период", посочва експерт на организацията.

В много райони на Великобритания продължава да е в сила предупреждение за наводнения. На по-голямата част от територията на страната е обявен код "жълто" (втора степен по четирибална скала).

Морски бури бушуват в край бреговете на Корнуол и Девън, както и в Уелс. В уелското курортно градче Абъристуит триметрова вълна заля крайбрежието и отнесе плочите на настилката, залети са първите етажи на десетки магазини в хотели в крайбрежната зона, евакуирани са над 100 души.

В Англия и Уелс са обявени 96 предупреждения за опасност от наводнения, а в още 244 района е повишено нивото на опасност, пише "Гардиън". Крайбрежните райони, особено в Южна Англия, са най-застрашената зона, заради високите приливни вълни и наближаването на силна атлантическа буря.

През първите дни на новата година жертва на лошото време в страната станаха вече двама души, а още един човек е обявен за безследно изчезнал.

От метеорологичната служба на страната обявиха предупреждение за дъждове и поледици, като се предвиждат наводнения около речните корита, както и транспортни проблеми, главно в Южен Уелс, Югозападна и Югоизточна Англия.

mediapool.bg