Кламер БГ - Новини: Варненският областен управител е готов да пусне преименуването

Варненският областен управител е готов да пусне преименуването

България

|
Вт, 07 Ян 2014г. 18:07ч.
Варненският областен управител е готов да пусне преименуването

Областният управител на Варна Иван Великов (БСП) изрази готовност във вторник да пусне решението Варненския общински съвет за преименуване на 215 варненски местности с турски имена, ако бъде прегласувано. Той даде извънредна пресконференция преди протеста на "Атака" пред сградата на областната управа.

Великов даде две обяснения да спре общинското решение. Първо, че варненци не са били запознати предварително с проекта за промяната на имената, и после, че сесията е била свикана в нарушение на правилника за работата на общинския съвет.

Сесията от 13 декември се е провела в петък, а според правилника на съвета тя трябва да бъде в сряда.

"Нужно е общинският съвет да работи прозрачно, без да лишава варненци от правото им да упражняват контрол. Спазването на това правило (за деня на насрочване на сесията - бел. ред.) дава възможност на гражданите да упражняват контрол, затова те трябва предварително да могат да планират своето присъствие в залата", обясни Великов.

[div class='left_orange']Сменените имена

Землище с. Каменар

Акча ач – Ялово

Армут табия – Крушев редут

Еши тарла – Зелената нива

Кайнаците – Изворите

Кайряк – Камънака

Кама тарла – Крайна нива

Кара ач – Чернево

Караач – Брястово

Каракуш – Орлово

Карасолук – Стръмното

Каратекемлика – Трънището

Костадин йолу – Костадинов път

Костандилер – Костандовци

Куванлъка – Кошера

Още [class='left_orange' div]Той допълни, че в неговите правомощия е единствено да атакува само процедурата по вземане на решения, а на местния парламент - съответно да именува местности, улици и площади с общинско значение.

Великов се опита да увери, че няма тенденциозно отношение, а се поставя ново начало на работата му с общинските съвети във Варненска област. Той каза, че предстоят срещи с председатели на местната власт в областта, на които ще бъде обяснено как е редно да се работи.

"Ако Общинският съвет във Варна прегласува върнатите решения, аз ще ги приема, стига да са спазени процедурите", каза Великов и обясни, че няма намерение да подаде оставка.

Той не изключи възможността да върне отново решения на общински съвети, ако открие допуснати нарушения.

Решението на общинския съвет на 13 декември бе взето с почти пълно мнозинство от общинския съвет. Против бяха само общинските съветници от ДПС и хората около Янко Станев, бивш общински съветник от ДПС.

Основната причина то да се приеме е промяната в позицията на ГЕРБ. През 2012 година същото предложение е внесено в съвета, но е отхвърлено с гласовете на ГЕРБ, ДПС и хората на Янко Станев. Година и половина по-късно ГЕРБ, без публично да обяви мотивите си, гласува в подкрепа на преименуването. Преди година и половина, както и сега, предложението за преименуване бе подготвено и внесено от бившия общински съветник от ВМРО Костадин Костадинов, сега независим.

Решението на областния управител да спре всички актове, гласувани на сесията на 13 декември, засяга и други две важни финансови решения на общината. Едното е планът за продажбата на общински имоти през 2014 година, както и корекциите на общинския бюджет за миналата година.

mediapool.bg