Кламер БГ - Новини: Варненските общинари се отказаха да преименуват десетки местности

Варненските общинари се отказаха да преименуват десетки местности

България

|
Пон, 13 Ян 2014г. 19:17ч.
Варненските общинари се отказаха да преименуват десетки местности

Варненския общински съвет се отказа в понеделник да прегласува решението си за преименуване на 215 местности в общината, което бе прието на негово заседание на 13 декември. Огромната част от имената на местностите има исторически турски произход, а предложените имена и самото преименуване предизвикаха напомняния за възродителния процес отпреди 25 години.

Предложението за преименуването бе внесено от независимия съветник и бивш член на ВМРО Костадин Костадинов и само година по-рано бе отхвърлено от мнозинството на съвета от ГЕРБ, което през декември го подкрепи.

Всички решения на заседанието на общинарите от 13 декември обаче бяха оспорени от областния управител на Варна Иван Великов (БСП), който ги върна за преразглеждане. Неговата позиция предизвика вълна от националистически протести, на последния от които присъства лидерът на "Атака" Волен Сидеров след скандала, който предизвика в самолета за Варна и след това на варненското летище.

При прегласуването на решението в понеделник за преименуване на местностите "за" гласуваха само 22 съветници, 9 бяха против, а 7 се въздържаха. За да стане факт повторното приемане на решението, бяха нужни минимум 26 гласа.

mediapool.bg